Waar gedacht werd dat melkpoedermarkt geen vuist zou kunnen maken, blijkt dit toch het geval te zijn. De markt profiteert van de rally op de zuivelmarkt die sinds die sinds halverwege mei gaande was, maar nu weer lijkt te gaan liggen.
Sindsdien tapt het sentiment op de zuivelmarkt duidelijk uit een ander vaatje. Het besef dat de melkproductie in de tweede helft van dit jaar weleens tegen kon vallen, dringt steeds meer door in de markt. Niet in de laatste plaats bij afnemers die vaak kort gedekt zijn. Nu de markt draait, komen grote eindafnemers vaak halsoverkop in actie. Dit geeft de markt extra power.
Voorraden op leeftijd
De term rally geldt vooral voor de botermarkt, waar de voorraden erg krap zijn. Ook de kaasvoorraden zijn niet al te ruim, waardoor ook die markt in beweging is gekomen. De melkpoedermarkt wordt juist gekenmerkt door ruime(re) voorraden, waarbij er volgens insiders ook genoeg partijen zijn van soms al een jaar oud, maar dat staat een opleving niet tegen. De prijzen van magere melkpoeder schuren inmiddels weer tegen €2.500 per ton aan, hoewel de noteringen hier vaak nog iets achteraan lopen.
De DCA-notering staat ondertussen wel weer op het hoogste niveau sinds februari. In de afgelopen week steeg de notering met ruim €100 per ton. De laatste keer dat een dergelijke grote prijsstijging op de borden stond, was vorig jaar zomer. Ook op de Global Dairy Trade trokken de melkpoederprijzen vorige week snel aan, net zoals ook in de Verenigde Staten prijsstijgingen zichtbaar zijn. In Amerikaanse dollars uitgedrukt ging de opleving in Europa wel het snelst.
Opleving zet niet door
De opleving op de Europese melkpoedermarkt lijkt overigens wel van korte duur en zet deze week niet overtuigend door. Zowel in de fysieke markt is wat vertwijfeling ontstaan als op de termijnmarkt. Zo doet de EEX eveneens een stapje terug. De hogere prijzen wekken namelijk ook direct weer verkoopinteresse aan bij handelshuizen en producenten. De relatief hoge leeftijd van diverse melkpoederpartijen lijkt hierbij een rol te spelen. Daarbij blijft de vraag op de wereldmarkt als geheel toch niet heel sterk, door met name Chinezen die de boot afhouden.