De meeste prijzen op de zuivelmarkt blijven nog even omhoog lopen na de sprint van de voorbije twee weken, maar de vaart is er weer even uit. Magere melkconcentraat daalde zelfs weer in prijs. De melkpoedermarkt bewoog zijwaarts, of daalde zelfs iets. Room en boter blijven het meest oplopen in prijs.
Het blijft lastig om de melkpoedermarkt echt in beweging te krijgen, zo blijkt. Vorige week stegen de prijzen voor melkpoeders, maar dat deden zo vooral omdat de hele markt opeens snel omhoog schoot. Deze week was de vaart er alweer uit.
Er wordt te weinig melkpoeder geëxporteerd en de prijzen op de wereldmarkt zijn te laag om de prijzen in Europa echt omhoog te zien gaan. De afzet van melkpoeder die er is, vindt hoofdzakelijk plaats binnen de EU. Dit is genoeg om het huidige prijsniveau in stand te houden, maar ook niet meer.
De prijzen voor boter en room bewegen zich nog steeds aan de andere kant van het spectrum. De DCA-notering steeg deze week voor beide producten met €105 per ton. Dat is ook niet meer het tempo van vorige week, maar nog steeds een flinke prijsstijging. Het lijkt er daarbij wel op dat ook hier even een piek is bereikt.
Niet zo sterk als bij het melkvet, maar op de kaasmarkt krijgen de prijzen ook nog steeds een impuls omhoog. De mozzarellanotering beweegt het minst, maar Goudse en Edammer foliekaas, natuurkaas en ook Cheddar ontvangen een duidelijke plus.
Mogelijk zit er in de komende maanden nog een extra prijsstijging in het vat, maar dat valt nog moeilijk te zeggen. Punt is wel dat de melkaanvoer de komende tijd niet echt meer gaat stijgen, maar juist zal afnemen. De beschikbaarheid van product wordt dus krapper.
Dat de beschikbaarheid van melk afneemt en de vraag naar grondstof aantrekt, blijkt ook uit de spotnotering voor rauwe melk. Die ging deze week niet meer heel hard omhoog, maar toch nog met een paar procenten.
Volgens bronnen in de markt wordt er in het noorden van Duitsland momenteel bijna nog harder getrokken aan de melk dan in Nederland.