De meeste zuivelnoteringen gaan ook deze week weer omhoog, behalve die voor vloeibare zuivel. Rauwe melk op de spotmarkt maakt een duikeling van ruim 10%, terwijl magere melkconcentraat 5,5% in prijs daalt. Room krijgt ook een tikje mee, maar dat is nog niet merkbaar in de noteringen. Het is evenwel niet de markt op zich die deze terugval veroorzaakt. De overstromingen in Zuid-Duitsland worden hiervoor verantwoordelijk gehouden.
Doordat rivieren buiten hun oevers zijn getreden, kwamen fabrieken blank te staan – met name van Zott – en moest de verwerking stil worden gelegd. Daardoor kwam er een stevige plas rauwe melk en concentraat op de markt, die elders moest worden ondergebracht. Voor concentraat werd de druk nog iets verder verhoogd omdat er in Frankrijk toch opeens ook een vergroot aanbod bleek te zijn.
Voor handelaren die goedkoop extra poeder wilden verwerken waren de hoogwaterproblemen een buitenkansje. Er was opeens extra goedkope grondstof beschikbaar voor een (toen nog) oplopende poedermarkt.
Op de totale markt gaat het misschien om relatief kleine volumes, maar de overschotten maken de markt. De verwachting is dat de situatie weer normaliseert als de problemen door het hoge water weer achter de rug zijn.
Als geheel is de zuivel vast gestemd, wat wil zeggen dat de prijzen stijgend zijn. Ook op de poedermarkt, die lange tijd onder druk stond. Toch heerst er nog wel veel onzekerheid in de melkpoedermarkt. Deze week ging er in eerste instantie een opwaartse invloed uit van de jongste GDT-veiling, die een plus van 1,7% noteerde. Dat was evenwel van korte duur. De gemaakte winst ging weer heel snel verloren door nieuwe onzekerheid. Vooral de termijnmarktnotering kreeg een klap. Of hier verdergaande conclusies uit zijn te trekken, is nu niet duidelijk.
Bij de wei gaat het er iets rustiger. De prijzen voor feed-wei (voor veevoer) zijn het meest stabiel, die voor food-wei lopen langzaam iets op, de markt voor weiconcentraat (vloeibaar) trekt de prijs met horten en stoten weer iets aan.
De noteringen voor boter en room zijn deze week ook weer omhoog gegaan, maar voor boter had er een grotere plus in gezeten als Aldi geen (voor producenten en handelaren) tegenvallend contract had vastgelegd voor de levering van boter op een prijs van €6.300 per ton
De noteringen van boter en room blijven wel op een hoog niveau staan, de laatste weken zelfs boven het niveau van bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Wekenlang was die situatie omgekeerd, wat niet heel vaak het geval is. Het toont de krappe beschikbaarheid van product en de beperkte voorraden.
De kaasmarkt zette deze week ook opnieuw een stapje omhoog, maar dus niet met grote bedragen per kilo.
Het sterkst gaat de mozzarellaprijs omhoog. Dit lijkt vooral veroorzaakt door een aantrekkende vraag vanuit de foodservice. Qua rendement loopt de mozzarellaprijs nu wel weer beter in de pas met die van Goudse en Edammer foliekaas. In de voorbije weken kregen kopers meer waar voor hun geld, maar ten koste van de leverancier.