Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanexport EU maakt achterstand niet meer goed

27 Juni 2024 - Jesse Torringa

De Europese graanexport van dit seizoen maakt de achterstand op 2022/23 niet meer goed, zo blijkt uit de recente cijfers van de Europese Commissie. Vooral de maïsexport loopt ver achter. In West-Europa komt de graanoogst langzaam maar zeker op gang en heeft het zonnige weer een positief effect. Ook in Nederland is al gerst gedorst.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een reeks van dagen met verlies pluste tarwe gisteren (woensdag 27 juni) op de Matif weer eens. Het septembercontract steeg met €2,50 naar €223,50 per ton. Op de CBoT sloten de koersen in het rood. Tarwe verloor nauwelijks iets en sloot 0,1% lager op $5.41¼ per bushel. Maïs sloot ook lager en daalde met 1,3% naar $4.20 per bushel. Daarmee staat het contract op het laagste punt sinds begin maart dit jaar. Soja daalde eveneens zeer beperkt met 0,1% en kwam uit op $11.62¾.

De export van zachte tarwe uit de Europese Unie blijft iets achterlopen op afgelopen seizoen. Sinds de start van seizoen 2023/24, dat begon in juli, is er 29,6 miljoen ton de grens overgegaan volgens nieuwe cijfers van de Europese Commissie. Dat is 4,7% minder dan dezelfde periode in 2022/23 toen er 31,1 miljoen ton werd geëxporteerd. De Europese gerstexport staat tot en met 23 juni op 5,62 miljoen ton, tegen 6,51 miljoen ton een seizoen geleden. De maïsexport loopt het verst achter vergeleken met afgelopen jaar. Er is 'slechts' 18,62 miljoen ton geëxporteerd dit jaar, 29% minder dan dezelfde periode vorig seizoen. Volgens de Commissie missen er nog wel wat exportcijfers van onder andere Frankrijk, Bulgarije en Ierland, waardoor de export nog wat hoger uit komt te vallen. De achterstand maakt dat echter bij lange na niet goed.

In Oekraïne is de grens van 50 miljoen ton aan graanexport gepasseerd in seizoen 2023/24. Dat meldt de douane van Oekraïne. Hiervan is 3,37 miljoen ton graan deze maand (tot 26 juni) geëxporteerd. Daarmee ligt het totale exportvolume 3,9% hoger dan vorig seizoen in dezelfde periode, toen er 48,4 miljoen ton graan was geëxporteerd. Maïs vervult met 29 miljoen ton aan export het grootste deel van het exportvolume, gevolgd door tarwe met 18,3 miljoen ton.

Graanoogst Nederland van start
Inmiddels komt de graanoogst in verschillende delen van Europa al aardig op gang. Ook verspreid door Nederland zijn de eerste gerstpercelen al gedorst. Met het warme en droge weer zijn de vochtpercentages beter dan verwacht en zal er dit weekend meer gedorst worden. De opbrengsten variëren behoorlijk en vallen tot nu toe niet overal mee, vertelt een insider, die aangeeft dat het natte weer vanaf afgelopen najaar zijn tol eist.

Volgens verschillende meteorologen stijgt het kwik in grote delen van Europa naar tropische temperaturen en dat komt het graan in West-Europa goed uit na de vele neerslag van afgelopen periode. Daar kan warm en zonnig weer een goed effect hebben op de afrijping en positief uitpakken voor het graan dat nog even moet groeien. In het oosten van Europa, waar de graanoogst al wel wat verder is, zorgen de hoge temperaturen juist voor opbrengstderving in het graan. Het (zomer)graan in Oost-Europa en de Balkan heeft al redelijk wat hitte te verduren gehad en die hoge temperaturen blijven nog wel even aanhouden volgens meteorologen. Niet voor niets dat het Franse agrarische adviesbureau Strategie Grain enkele graanopbrengstprognoses in die delen van Europa eerder deze maand verlaagde.

Canadese opbrengstverwachting graan
Op de Amerikaanse granenmarkt veranderden de koersen nauwelijks afgelopen handelssessie. Er waren weinig prikkels die de markten van soja, maïs en tarwe beïnvloedden. Wel wordt er aandachtig afgewacht naar de statistieken over areaal en opbrengsten van granen in Canada, gepubliceerd door het nationale statistiekbureau van Canada. Deze worden vanmiddag Nederlandse tijd (27 juni) gepubliceerd. Naar verwachting neemt de sojaproductie met meerdere procenten toe, terwijl de export juist wat afneemt. De opbrengstprognose van graan valt waarschijnlijk juist wat lager uit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden