De boterprijzen zijn in de eerste helft van 2024 flink gestegen tot historisch hoge niveaus, maar de afgelopen weken voelt de markt duidelijk wat zwakker aan. Daar komt nog bij dat melkvetnoteringen op de Global Dairy Trade een flinke knauw hebben gekregen.
In de eerste helft van 2024 steeg de boternotering van DCA met zo'n 20%. Daarmee was boter verreweg het snelst stijgende fabricaat binnen het zuivelpalet. De reden hiervan zijn voornamelijk de krappe voorraden, waar zowel producenten, handelaren als inkopers melding van maken.
Betere valorisatie melk
De betere valorisatie van kaas is een van de oorzaken hiervan, net als de daling van de melkproductie in veel Europese landen. Daarbij is de vraag naar boter goed te noemen. Als achterliggende oorzaak wordt nog genoemd dat er door verwerkers de afgelopen jaren veel meer is geïnvesteerd in kaasproductie dan in nieuwe productielijnen voor boter.
Ondertussen is de rally op de botermarkt wel wat gaan liggen. De afgelopen weken bewogen de prijzen zijwaarts, of zelfs licht neerwaarts. Dit komt mede door veel weerstand van eindgebruikers. Daarbij wakkert de vertwijfeling in de mark de verkoopinteresse bij handelaren met vrije voorraadposities.
Global Dairy Trade
Een nieuwe ontwikkeling in de markt is de forse verzwakking van de melkvetprijzen op de Global Dairy Trade begin deze week. Zowel AMF als boter gingen met 10% omlaag. Het is op dit moment nog lastig in te schatten in hoeverre dit effect gaat doorwerken in de fysieke Europese botermarkt. De termijnmarktprijzen op de EEX in Duitsland zijn al wel wat afgebogen.