Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelprijzen dobberen op kalm water

25 Juli 2024 - Wouter Baan

De vaste zuivelmarkt gaat niet door de meest sprankelende weken van het jaar. Het is vakantietijd en dus ligt het handelstempo een versnelling of twee lager dan anders. Heel veel beweging in de prijzen zit dan ook niet, op wat rimpelingen na in de markten voor boter en mozzarella. 

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar in de vloeibare zuivelhandel ook deze week weer het nodige gebeurd (en de prijzen door beperkte beschikbaarheid vaak ook aantrekken), is het sentiment in de vaste markt veel rustiger. In grote lijnen is het een herhaling van zetten vergeleken met voorgaande weken.

Mozzarella in de lift
Het meest opvallende is de prijs van mozzarella, die na een zwakke periode nu weer aantrekt tot €3.980 per ton. Voor levering vanaf september liggen de prijzen nog weer aanzienlijk hoger. Een toenemende vraag uit Zuid-Europese bestemmingen, vanwege het toeristenseizoen, geeft de markt steun. De andere kaasnoteringen bewegen vrij kalm verder, waarbij de vraag voor dichtbij zwak is. Voor de periode na de vakantie is bij producenten vaak meer optimisme te bespeuren. Dit maakt het voor inkopers lastig om nu al volumes vast te leggen voor bijvoorbeeld het vierde kwartaal, zonder hiervoor een stevige premie neer te leggen. Vaak wordt dit dan ook niet gedaan, wat betekent dat afnemers kort gedekt zijn. 

Room trekt aan boter
Ook de boternotering wint terrein en stijgt met €70 tot €6.735 per ton. Dit is de grootste prijsstijging in vijf weken tijd. De oorzaak ligt vooral bij de krappe aanbodsituatie. De vraag is niet heel denderend in deze vakantieperiode. Ook de oplopende roommarkt trekt aan de boterprijzen. Boter zou eigenlijk nog wat moeten stijgen om weer naadloos aan te sluiten op de huidige waardering van room en het zodoende rendabel te kunnen produceren. De vraag is wel of dat gaat lukken, gezien er ook veel weerstand is tegen de hoge boterprijzen bij met name supermarkten.   

Melkpoederzwakte
De melkpoedermarkt is aanhoudend zwak en bovendien weinig energiek. Ruime voorraadposities bij producenten en de handel maken eindgebruikers afhoudend om zaken te doen. Om over de zwakke exportvraag nog maar te zwijgen. Voor later dit jaar is er misschien wel zicht op een aantrekkende poedermarkt, getuige ook de hogere prijzen op de termijnmarkt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden