Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaonoteringen niet parallel aan elkaar

28 Augustus 2024 - Alex Jurvillier

De cacaonotering van New York is flink verder gestegen en haalt nu bijna de $10.000 per ton. Een forse klim, die in het geheel van de markt zichtbaar is. De notering van Londen is nagenoeg niet gestegen. Zelfs nu beide noteringen een dalende beweging laten zien, lijkt de Engelse notering harder te willen zakken dan de Amerikaanse notering. Intussen ziet de markt uit naar de nieuwe opbrengstraming van Internationale Cacao Organisatie (ICCO). 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering in Engeland maakte in de afgelopen dagen een snoekduik, tot £5.733 per ton. Dat is het laagste niveau sinds 8 maart. De notering van New York daarentegen steeg snel, maar zien we nu wel weer wat terugveren naar $9.785 per ton. 

De zorgen over de oogst zijn vooral terug te zien bij de notering van New York. Bij Londen is dat minder. Dit kan komen door de waardestijging van de Britse pond. Die steeg in augustus fors en is nu zo'n $1,32 Amerikaanse dollar waard (en ongeveer €1,19). Eerder deze maand was één Britse pond nog zo'n $1,27.

De markt lijkt intens te reageren op nieuwsberichten over het weer in West-Afrika, waar de grootste producenten zitten. Afgelopen maand zou er minder regen gevallen zijn, zo schrijven analisten. Dit vergroot de zorgen over een goede cacao-oogst. Nieuwsmedium Reuters schreef eergisteren dat in de meeste regio's van Ivoorkust, 's werelds grootste producent, afgelopen week de regenval onder het gemiddelde zat. Er moet meer regen gaan vallen de komende maanden, om de komende en hoofdoogst een extra zetje te geven, zo vertellen cacaotelers. Dat bevordert de groei en verzekert de kwaliteit tot februari.

Anderzijds geven telers aan dat er al veel cacaovruchten aan de bomen zitten die de verwachting over een goede start van de oogst in oktober versterken. Als er nu ook nog genoeg regen valt, hebben we veel cacaobonen, vertelt een teler bij Reuters.

Wachten op raming ICCO
Voor nu blijft het afwachten tot de cijfers over de tellingen van de cacaovruchten naar buiten komen. Dan kan er met meer zekerheid worden vastgesteld wat de daadwerkelijke productie van afgelopen seizoen is geworden in West-Afrika. De afgelopen jaren bracht de Internationale Cacao Organisatie ICCO steeds op 31 augustus nieuwe cijfers uit over de productie. De laatst gepubliceerde cijfers van mei dit jaar laten een verwachting zien van 1.800 duizend ton cacaobonen voor Ivoorkust dit seizoen, en 501 duizend ton cacaobonen voor Ghana (de nummer één en twee van de wereld). Naar verwachting zullen de cijfers van ICCO impact hebben op de markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden