Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kaas en boter blijven stijgen in kalmere markt

Vrijdag 11:00 uur - Klaas van der Horst

Deze week was er weer een nieuwe tempowisseling op de zuivelmarkt en ditmaal naar een lagere stand. De kaasprijs en boter zaten nog bij de stijgers, bij de poeders en de vloeibare zuivel is het beeld wisselend; van nog een lichte plus naar enigszins dalend.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij die dalers behoren magere melkconcentraat en room, maar ondanks deze dalende prijzen (met name bij room) blijft het rendement voor room en/of boter in combinatie met magere melkpoeder nog steeds beter dan voor kaas en wei. Zo bezien is het ook nu nog niet verbazend dat de kaasprijzen verder omhoog gaan.

Deze week is cheddar iets sneller omhooggegaan in prijs dan Goudse en Edammer kaas. Vorige week was het juist iets andersom. Het aanbod van Cheddar is relatief beperkt, omdat de Ierse seizoensmatig productie daalt en er ook weinig aanbod is vanuit Polen. In West-Europa wordt weinig Cheddar gemaakt. Daar rendeert het beter om Goudse en Edammer kaas te maken en zeker mozzarella.

Vanuit het melkaanbod geredeneerd lijken de hoge kaasprijzen nog wel even aan te houden. Pas als tegen het einde van het jaar de productie weer goed op gang komt, kan deze situatie echt veranderen. De retail en kaashandelaren kunnen bijna niet wachten tot dat moment aanbreekt. Op een conferentie van broker StoneX in Dublin deze week werd voorspeld dat de kaasprijzen begin december al de andere richting op gaan.

De praktijk trekt zich er nog niets van aan. Voor Q4 (het vierde kwartaal) wordt voor Goudse foliekaas nu nog gewoon €4800 tot €4900 per 1000 kilo gevraagd. Voor prompte leverend ligt de prijs zo'n €200 lager, maar dan is de beschikbaarheid wel weer meer een vraag

Op de markt voor melkvet lopen de prijzen ondertussen weer verder uit elkaar. Vorige week kwam de room- en boterprijzen aardig goed met elkaar in evenwicht door een iets lagere prijs voor room en een fractie gestegen prijs voor boter. Deze week daalde de roomprijs verder en trok de boterprijs juist sterker aan, waardoor room het qua verwaarding iets aflegt tegen boter. Dat is lang niet zo geweest en kan een teken zijn voor een veranderende markt. Gezien de onderliggende financiële volatiliteit op de melkvetmarkt is het evenwel gevaarlijk om nu vergaande conclusies hierover te trekken. Boterolie is te midden van alle prijsbewegingen opeens opvallend duur en noteert zelfs boven het room-equivalent.

De melkpoedermarkt is deze week even bekomen van de korte reeks van bescheiden prijsstijgingen. Er zijn wat plusjes, maar ook weer wat minnetjes te registreren en veel richting toont de markt eerlijk gezegd niet. De wereldmarkt voor melkpoeder is nog steeds heel concurrerend en export gaat niet vanzelf.

Waar het wel relatief goed loopt, is bij weipoeder. Daar is enerzijds de feedmarkt weer in beweging gekomen, maar ook de foodmarkt. Voor food-weipoeder is de Aziatische markt vrij belangrijk. Landen als Indonesië en de Filippijen zijn grote afnemers, maar het eerste land dreigt de laatste tijd met allerlei importbeperkende maatregelen vanwege de Europese anti-ontbossingswetgeving die per 1 januari komend jaar van kracht moet worden.

De markt voor hoogwaardiger wei-ingrediënten (WPC's en WPI's), voor sport- en gezondheidsvoeding, blijft ook sterk. Dat is met name te zien aan de goede prijs voor vloeibare weiconcentraat. Al lijkt voor dit product de grootste prijsstijging weer voorbij.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden