Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zoekende suikernoteringen neigen opwaarts

Eergisteren 17:00 uur - Alex Jurvillier

De suikernoteringen op de ICE-beurs van Londen en New York zochten afgelopen week richting, maar neigen iets meer opwaarts. Brazilië produceerde afgelopen periode minder suiker. Nieuws dichter bij huis gaat juist over veel meer suiker. Dat drukt op de winstverwachting van de Duitse suikergigant Südzucker.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernotering in New York sloot gisteren op $422,85 per ton en in Londen op $523 per ton. In vergelijking met precies een week geleden zijn de prijzen wat gestuwd.

Een inschatting maken van hoeveel suikerriet er nog aan zit te komen in Brazilië, 's werelds grootste producent, blijkt erg complex. Vanaf deze periode varieerde de hoeveelheid suikerriet die de afgelopen oogsten overbleef sterk volgens analisten. Wat we wel weten is dat er vanaf de start van het seizoen tot eind augustus in de belangrijkste regio van Brazilië 422,6 miljoen ton suikerriet is verwerkt. Dat is 3,9% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Anderzijds is er in de tweede helft van augustus 3,3% minder suikerriet verwerkt. Daarmee zitten de cijfers voor de vierde tweewekelijkse periode onder het niveau van vorig jaar, zo meldt de Braziliaanse suikervereniging Unica. De gigantische branden op de suikerrietplantages eind augustus dragen daaraan bij. De suikerproductie was in de tweede helft van augustus 3,25 miljoen ton. Dat is 6% lager dan vorig jaar in dezelfde periode. De totale suikerproductie vanaf het begin van het seizoen is wel 3,9% hoger (27,17 miljoen ton in totaal). Dat komt voornamelijk door de relatief goede start van het Braziliaanse seizoen.

Südzucker verwacht meer suiker en minder winst
Nieuws dichter bij huis gaat over Südzucker. Gisteren (16 september) liet de suikergigant weten voor de rest van het jaar minder goede cijfers te verwachten. Een verbeterde oogstverwachting binnen Europa zou de hoeveelheid suiker op de Europese markt vergroten. De nettowinstverwachting werd omlaag bijgesteld tot tussen de €172 en €275 miljoen, tegenover de eerdere verwachting van €500 tot €600 miljoen. Wat de verwachting van Südzucker ook beïnvloedt is de spanning in het Midden-Oosten en onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden