Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Boter levert in op oplevende Global Dairy Trade

Eergisteren 20:00 uur - Eric de Lijster

De prijzen op de Global Dairy Trade (GDT) van vandaag (dinsdag 17 september) hebben zich weer hersteld van de dip van de vorige veilingdag. De prijzen van alle zuivelproducten liepen op, boter en boterolie (AMF) uitgezonderd. Deze twee producten op basis van melkvet zijn voor iets lagere prijzen verhandeld dan de vorige keer. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Overall lag een oplopende Global Dairy Trade in lijn met verwachtingen uit de markt. Zowel prijzen op de zuivelmarkt in Europa als Noord-Amerika ontwikkelen zich in positieve richting. Daarbij zijn er zorgen over een beperkter grondstofvoorziening door dalende melkproducties in de EU en Nieuw-Zeeland. In de EU, zoals bijvoorbeeld in Nederland, speelt daarbij ook het oprukkende blauwtongvirus een rol in de teruglopende melkaanvoer.

Uiteindelijk steeg de GDT Prijs Index, het mandje van de prijzen van alle zuivelproducten op de Global Dairy Trade, met 0,8% tot US $1.150. Daarmee maakte Event 364 het verlies van 0,4% op de vorige veildag van 3 september meer dan goed. 

Hoog verhandeld volume
De opwaartse beweging vond plaats bij het hoogste verhandelde volume in 5 jaar, wat ook de kracht van de huidige zuivelmarkt kenmerkt. In totaal is 38.814 ton van eigenaar verwisseld en dat is het hoogste volume sinds 3 september 2019. 

Ruim de helft van het verhandelde volume bestond uit volle melkpoeder, traditioneel altijd het grootste product op de GDT. Waar de gemiddelde prijs van volle melkpoeder op de vorige veildag nog een veer moest laten met een daling van 2,5%, klom de prijs nu weer iets op. Met een prijsstijging van 1,5% tot gemiddeld $3.448 per ton is de 'schade' van het vorige event nog niet volledig hersteld. Magere melkpoeder blijft in de lift zitten met een gemiddelde toename van de prijs met 2,2% tot $2.809 per ton. Doordat karnemelkpoeder (BMP) niet is verhandeld, zaten de poeders dik aan de positieve kant van de score.

Ook de kaassoorten Mozzarella (+4,5%) en Cheddar (+2,9%) noteerden plussen, net als het bescheiden aangeboden Lactose (+3,5%). Boter leed net als de vorige veildag een klein verlies en daalde met 1,7% tot $6.546 per ton. Waar boterolie (AMF) de vorig keer nog wel in prijs toenam, werd ook dit product aan de vetkant van de zuivel afgewaardeerd. Met 1,2% tot $7.220 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden