Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkpoeder zwakke schakel in opwaartse markt

Vandaag 10:25 uur - Klaas van der Horst

De meeste grote commodity's op de zuivelmarkt noteerden ook deze week weer plussen, hoewel geen extreme stappen. Magere melkpoeder blijft de achterblijver en zag deze week het opwaartse momentum weer verdwijnen. Boter blijft stug in prijs stijgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is niet zo dat magere melkpoeder amper heeft bewogen. In de voorbije weken is het product toch met zo'n 10% in prijs gestegen. Maar op de exportmarkten, die erg belangrijk zijn voor de prijsvorming, is de concurrentie hevig.

De laatste week was de export weer moeilijker en dat heeft onmiddellijke gevolgen voor de prijs, die weer stagneert. Volle melkpoeder en fat-filled melkpoeder zetten nog wel stapjes omhoog.

Bij de weipoeders loopt de notering voor food-weipoeder nog wel op, maar begint de markt te stagneren. De markt voor feed-weipoeder is beweeglijker en beweegt meer omhoog. Opmerkelijk genoeg daalde daarbij juist de prijs voor weiconcentraat, onder meer door een toenemend aanbod. Prijzen tot €800 per ton droge stof behoren voorlopig weer tot het verleden.

De kaasprijzen blijven ondertussen allemaal verder oplopen. Goudse en Edammer foliekaas stijgt deze week relatief beperkt in prijs, in ieder geval relatief ten opzichte van met name cheddar, die sterker in prijs steeg.

De prijs van Goudse en Edammer foliekazen nadert wel steeds meer de grens van €5.000 per 1.000 kilo. Dat is nog geen record, want in 2022 werd kortstondig een hogere prijs genoteerd, maar er zijn geen heel grote stappen meer nodig om die prijs te evenaren.

Kaasproducenten produceren volop, ten minste, voor zover de melkaanvoer het toelaat. Dat moet ook wel, zo is de inschatting in de markt, want veel afnemers hebben nog niet in hun behoefte voorzien, ook niet voor het aanstaande laatste kwartaal van dit jaar.

Natuurkaas komt qua prijsontwikkeling niet helemaal mee met de prijsstijgingen bij foliekaas, maar producenten zijn druk bezig om dit te corrigeren, wat nodig is als ze willen blijven concurreren met hun melkprijs ten opzichte van de foliekaasmakers.

Hoewel er nog veel niet ingevulde vraag moet zijn, is het niet zo dat er nu al lage schappen zijn te zien in de supermarkt, zoals al wel regelmatig het geval is voor boter. De laatste weken komt het regelmatig voor dat het product van keuze niet meer voorradig is en soms ligt er bijna helemaal niets meer. Het wijst erop dat het aanbod erg krap is geworden en dat ook supermarkten niet altijd de prijs willen betalen die producenten of handelaren nodig achten. 

Het is ook spannend in de botermarkt. De prijs blijft stug oplopen. De laatste weken stijgt de boterprijs zelfs meer dan de roomprijs.

De beschikbaarheid blijft evenwel krap. Mogelijk kan product vanuit Nieuw-Zeeland, dat onderweg is, een beetje verlichting brengen, met name voor de verwachte kerstvraag. Toch lijkt ook dat de situatie niet direct sterk te veranderen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden