De suikernoteringen in Londen en New York laten al een week een forse stijgende lijn zien. Verschillende partijen stellen de productieverwachting voor de grootste suikerproducent ter wereld, Brazilië verder omlaag bij.
De notering in New York noteerde 16 september $422,85 en die in Londen $523 per ton suiker. Nu staat suiker in New York op $497,14 per ton en in Londen op $584,50 per ton. Een behoorlijke stijging, met een kleine afzwakking de laatste dag.
Verschillende partijen verwachten een kleinere oogst in Brazilië, de grootste producent, wat zijn invloed heeft op het sentiment in de markt. Onder meer de Braziliaanse overheidsdienst Conab heeft zijn productieverwachting voor Brazilië omlaag bijgesteld en marktbureau Czarnikow deed dit voor de wereldproductie. Vlak voor het weekend kwam daar de verwachting over Brazilië van Wilmar, die onder meer suiker produceert, bij. Wilmar heeft de verwachting van de suikerproductie omlaag bijgesteld, mede als gevolg van langdurige droogte en de branden eind augustus. De levensmiddelengigant voegt daaraan toe dat weersomstandigheden kunnen verbeteren in oktober, maar dat het onwaarschijnlijk is dat dit nog iets kan betekenen voor de huidige oogst.
De gevolgen van branden in Brazilië worden door grote partijen hoog ingeschat. In een webcast op YouTube schat de CEO van het Braziliaanse SCA Brasil, Martinho Ono het aantal hectares dat de afgelopen maanden is aangetast in de belangrijkste productieregio op 400.000. Wilmar heeft het over 450.000 hectare.
Vorige week liet de Braziliaanse suikerrietvereniging Unica weten dat er in de tweede helft van augustus 3,3% minder suikerriet is verwerkt in de belangrijkste productieregio. De suikerproductie was in de tweede helft van augustus 3,25 miljoen ton, 6% lager dan vorig jaar in dezelfde periode. De totale suikerproductie vanaf het begin van het seizoen was 3,9% hoger (27,17 miljoen ton in totaal).
Oekraïne exportcijfers
Nieuws dichter bij huis gaat over Oekraïne. In totaal exporteerde het land volgens cijfers van het Oekraïense Ukrsugar 691.800 ton suiker in seizoen 2023/24, dat liep van september tot en met augustus. 77% had als bestemming Europa en 23% ging richting andere markten. Italië was de grootste importeur, met 19% van de Oekraïense suiker die richting Europa ging. Bulgarije staat op de tweede plek met 18% en Hongarije is goed voor 14%.
Hogere hectareopbrengst Europese suikerbieten
In het laatste JRC Mars-bulletin dat gisteren werd gepubliceerd, is de verwachte hectareopbrengst van suikerbieten in de Europese Unie voor 2024 verhoogd naar 74,7 ton per hectare. In augustus werd nog 73,4 per hectare verwacht. Dit komt onder meer door gunstige weersomstandigheden in delen van West-Europa. De verwachte opbrengst van suikerbieten ligt hoger dan het vijfjarig gemiddelde van 73,1 ton per hectare.