Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs stijgt naar hoogste punt in maanden

Vandaag 09:35 uur - Alex Jurvillier

Eerder werd de verwachting uitgesproken dat de palmolienotering stabieler zou worden, maar daar was afgelopen week weinig sprake van. De Maleisische notering steeg naar het hoogste punt in maanden, de Rotterdamse notering zelfs naar het hoogste niveau in jaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de Maleisische notering zorgde de stijging ervoor dat de prijs nu weer op het niveau zit van begin juli 2024. Voor de Rotterdamse notering is de stijging dermate hoog dat de prijs op het niveau zit van eind november 2022. Palmolie aan de CIF Rotterdam stond 23 september op $1.135 per ton, Maleisië noteerde 4.043 Maleisische ringgit per ton (ongeveer €880).

De ietwat plotselinge stijging lijkt de markt enigszins te verrassen. Maar de palmolieprijs, afgezien van de extremen, krabbelt al langer omhoog. Zo is de palmolienotering van Maleisië en Rotterdam fors hoger dan begin dit jaar.

De ontbossingswet (EUDR) die eind dit jaar wordt ingevoerd, zou daar eveneens een rol bij kunnen spelen. De Europese vraag naar veel van de zeven producten die daaronder vallen, waaronder palmolie, is in aanloop naar deze invoering toegenomen.

De relatief hoge palmolieprijs was een van de redenen dat verwerkers in India, een grote en belangrijke importeur van palmolie, 100.000 ton aan palmoliecontracten hebben geannuleerd. Verwerkers zouden vanwege de fors gestegen prijzen meer kunnen krijgen, zo schrijven analisten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden