Eerder werd de verwachting uitgesproken dat de palmolienotering stabieler zou worden, maar daar was afgelopen week weinig sprake van. De Maleisische notering steeg naar het hoogste punt in maanden, de Rotterdamse notering zelfs naar het hoogste niveau in jaren.
Voor de Maleisische notering zorgde de stijging ervoor dat de prijs nu weer op het niveau zit van begin juli 2024. Voor de Rotterdamse notering is de stijging dermate hoog dat de prijs op het niveau zit van eind november 2022. Palmolie aan de CIF Rotterdam stond 23 september op $1.135 per ton, Maleisië noteerde 4.043 Maleisische ringgit per ton (ongeveer €880).
De ietwat plotselinge stijging lijkt de markt enigszins te verrassen. Maar de palmolieprijs, afgezien van de extremen, krabbelt al langer omhoog. Zo is de palmolienotering van Maleisië en Rotterdam fors hoger dan begin dit jaar.
De ontbossingswet (EUDR) die eind dit jaar wordt ingevoerd, zou daar eveneens een rol bij kunnen spelen. De Europese vraag naar veel van de zeven producten die daaronder vallen, waaronder palmolie, is in aanloop naar deze invoering toegenomen.
De relatief hoge palmolieprijs was een van de redenen dat verwerkers in India, een grote en belangrijke importeur van palmolie, 100.000 ton aan palmoliecontracten hebben geannuleerd. Verwerkers zouden vanwege de fors gestegen prijzen meer kunnen krijgen, zo schrijven analisten.