Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Op zuivelmarkt weet enkel kaas nog te plussen

Gisteren 13:00 uur - Wouter Baan

De rally op de zuivelmarkt is ten einde. Na een krachtige opleving in de voorbije weken is de rek naar boven er nu duidelijk uit. Enkel de kaasprijzen stijgen deze week nog, maar dat is eigenlijk meer een na-ijleffect. Hoewel de toekomst ongewis is, oogt de markt door krappe voorraden vrij solide.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt tapt deze week duidelijk uit een ander vaatje. Na een rappe opleving tot historisch hoge prijzen noteert de boterprijs van DCA deze week voor het eerst sinds begin juni een daling, van €90 tot €8.030 per ton. Ook de roomprijzen doen een stap terug, maar de grote kloof met boter blijft. De dalingen zijn een signaal dat de top voorlopig bereikt is, getuige ook de zwakkere wereldmarktprijzen. Al weet je dat op de grillige botermarkt natuurlijk nooit helemaal zeker. De voorraden zijn immers aanhoudend krap en de kerstvraag staat voor de deur.

Cheddar omhoog, mozzarella omlaag
Op de kaasmarkt stijgen de noteringen vaak nog verder, op mozzarella na. De foliekaasmarkt stijgt echter niet verder meer, zo geven insiders aan. De psychologische grens van €5.000 per ton blijkt lastig te doorbreken, ook voor Frau Antje-kazen. Wel geven producenten aan dat de voorraden verder teruglopen, waarmee er een solide bodem onder de markt ligt. De cheddarprijzen beschikken nog wel over verdere opwaartse potentie door een goede vraag en krap aanbod uit Ierland. Mozzarella daarentegen beweegt langzaam neerwaarts, nu het toeristenseizoen ten einde loopt en de vraag vanuit Zuid-Europese bestemmingen daarmee terugloopt.

Melkpoeder zakt weer terug
Melkpoeder is al langere tijd de zwakste schakel op een verder krachtige zuivelmarkt. Niettemin kon de notering van magere melkpoeder in de afgelopen weken terrein winnen, maar deze week zakt de markt terug tot iets boven €2.500 per ton. Ruime voorraden en een zwakke wereldmarkt vraag doen de markt de das om. De grondstof om poeder te drogen, in de vorm van magere melkconcentraat, daalt eveneens, met €104 tot €2.445 per ton. Daarmee rekent concentraat echter nog steeds bij lange niet om hier rendabel poeder van te maken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden