Albert Heijn

Analyse Grondstoffen

Eierprijzen nemen toe nu zomer over is

30 September 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren komt weer in najaarsmodus. Dat wil zeggen dat de vraag sneller toe begint te nemen, waardoor de prijzen flink beginnen te stijgen. Vooral in Duitsland blijkt de markt volatiel. Bij onze oosterburen staan de prijzen weer boven de Nederlandse, en langzaam maar zeker beginnen de angsten voor tekorten weer op te leven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs begint weer een stuk harder te stijgen. Waar de prijzen van 100 bruine scharreleieren tot twee weken geleden stappen van 5 of 10 cent heeft gezet, nam de prijs de laatste twee weken met 15 en 20 cent toe. Daarmee bereikte de prijs van eieren categorie M een stand van €12. 

De eierprijs komt daarmee echt in najaarsmodus. Vanaf de herfst neemt de consumptie van zowel tafeleieren toe en ook de vraag van de industrie stijgt. In de koudere maanden zijn producten en gerechten waar ei in verwerkt is, meer in trek. Zo stijgt de vraag naar zoetwaren, maar ook bijvoorbeeld een gerecht als quiche is populairder in de herfst- en winterperiode. Het koudere weer zorgt ervoor dat de vraag naar dergelijke producten toeneemt en daarnaast begint de markt zich op een verdere toename van de vraag voor te bereiden. Met name de industrie koopt daardoor aanzienlijk meer eieren in.

Daarnaast begint de markt nu echt te profiteren van het aflopen van de schoolvakanties. De eerste weken na de laatste zomervakantieperiode putte de markt nog uit voorraden, maar de voorraden beginnen nu te slinken. Daardoor neemt de vraag van pakstations toe en zet de prijs grotere stappen omhoog.  

Duitse eiermarkt nog sterker
Daarnaast zorgen hogere Duitse prijzen ook voor momentum op de Nederlandse eiermarkt. Bij onze oosterburen stijgt de prijs van eieren nog harder. Inmiddels staat de Duitse prijs zelfs boven de Nederlandse. In week 38 stond de Weser-Ems notering voor bruine scharreleieren op €12,00 per 100 stuks. De week erna werden eieren voor €12,40 verhandeld.

Nu de markt langzaam maar zeker naar de feestdagen toe begint te werken, neemt de vraag sterk toe. Analisten geven aan dat er veel meer wordt besteld dan in ieder geval sommige bedrijven in de sector voorzagen. De reserves zijn leeg, waardoor pakstations weer afhankelijk zijn van de dagmarkt. Zodra de eieren binnenkomen, worden ze vrijwel direct ook weer doorverkocht.

De verwachting van de markt is dan ook dat deze winter net als afgelopen twee jaar tekorten ontstaan. Inmiddels zijn eieren in de XL-klasse al bijna niet meer verkrijgbaar. Voor alle andere categorieën is er nog voldoende aanbod. Toch is het verre van zeker dat deze situatie zo blijft. Met name de capaciteit van machines die het geslacht voor OKT-eieren (Ohne Kükentöten) zou weer een knelpunt kunnen zijn. Bij onze oosterburen is het doden van eendagshaantjes verboden, maar de capaciteit om het geslacht van eieren te bepalen is bijna twee jaar na invoering van het verbod nog altijd niet voldoende om in de gehele vraag van de markt te voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden