Volle melkpoeder en Cheddar hebben hogere prijzen opgeleverd op de GDT-veiling van 1 oktober. Boter en mozzarella moesten juist een veer laten, maar dat laatste voorkwam niet dat ook de index weer steeg.
De gemiddelde prijs van het verkochte product op de GDT-veiling ging met 1,2% omhoog. Dit resultaat was steviger dan verwacht, al leverde ook boter weer in op deze veiling.
Volle melkpoeder, nog altijd het grootste product op de GDT, presteerde beter dan verwacht, magere melkpoeder verraste niet met een daling. De daling van de boter- en boterolieprijzen was ook geen verrassing, maar het tempo waarin de Europese boterprijs op de veiling daalde was dat wel.
De sterke daling van de mozzarellaprijs verraste ook. Tot nog toe kwam dit (Europese) product goed mee met de rest van de kaasmarkt. Cheddar is daarentegen een product met de laatste weken gestaag oplopende prijzen. Niet alleen in Europa, maar ook in Nieuw-Zeeland.
Het verhandelde volume was deze keer nog maar licht hoger dan op de vorige veiling. De productie in Nieuw-Zeeland is nagenoeg weer op volle kracht. In juli en augustus was er een seizoensmatig bepaald dieptepunt. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse veehouderij snel achter zich gelaten. Het nieuwe productieseizoen is dit jaar met snel stijgende volumes opgepakt.