Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt zakt weg, maar implodeert niet

Gisteren 17:00 uur - Wouter Baan

Even leek het er deze week op dat de zuivelprijzen na een rappe opleving flink onderuit zouden gaan. Met name voor de boterprijs is er stevig koersverlies, maar het gaat te ver om te spreken van een inzinking. De kaasprijzen volgen in mindere mate het spoor van boter.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt vertoonde vorige week al haarscheurtjes toen enkel de kaasprijzen nog wisten te plussen. Begin deze week verzwakte het sentiment drastisch, deels ingegeven door een zwakkere Global Dairy Trade. Daarbij leeft bij sommige marktparticipanten de gedachte dat de rap stijgende melkprijzen weleens tot extra productie zouden kunnen leiden, hoewel lang niet iedereen het hiermee eens is. Het zorgde voor verkoopdruk bij diverse handelshuizen die bang waren dat de vetmarkt zou wegzakken.

De paniek die dit veroorzaakte, versterkte de prijsdaling. Toch kan gesproken worden over een storm in een glas water, want de dagmarkt heeft intussen weer een bodem gevonden en krabbelt soms zelfs weer op.

Stevige correctie voor boter
Kijkend naar de noteringen van DCA is niettemin sprake van een behoorlijke koersdalingen. Dit geldt met name voor boter die met liefst €410 terugzakt tot €7.620 per ton. Tot vorige week stond boter echter op een recordniveau, dus historisch gezien zijn de prijzen nog steeds huizenhoog. De markt kan leunen op krappe voorraden, wat verklaart dat de prijsdaling niet voortduurde. Niettemin kan gesproken worden over een stevige correctie.

Kaas mee omlaag
Ook de kaasprijzen muteren neerwaarts door vergelijkbare verkoopdruk als bij boter. Met een daling van €225 tot €4.605 per ton is de daling voor mozzarella het sterkt. Dit is een seizoenproduct en gezien de herfst zijn intrede heeft gedaan logisch te verklaren. Ook de foliekaasprijzen (zowel Gouda als Edam) leveren elk zo'n €100 per ton in. Cheddar is stabieler, vanwege extreem krappe voorraden. Maar ook de foliekaasvoorraden zijn krap. Producenten zijn daardoor niet bang voor verdere prijsdaling en voelen zich comfortabel om de melkprijzen naar hun leveranciers ook deze week soms flink te verhogen.

Poedermarkt verzwakt verder
Het zwakkere sentiment in boter en kaas heeft ook zijn weerslag op de poedermarkt, waar de prijzen langzaam verder wegzakken. Tamelijk hoge voorraden en een zwakke exportvraag buiten Europa maakt dat de melkpoedermarkt al maanden lang geen vuist kan maken. De weipoederprijzen wonnen recent wel terrein, maar moeten ook deze week wat toegeven.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden