De bakkerijgrondstoffen doen het deze week wat rustiger aan. Op de tarwemarkt zijn de prijzen wat getemperd. De suikerprijzen neigen na de forse stijging van afgelopen maand meer neerwaarts. Ook de boterprijzen dalen, al is het maar de vraag of die daling een trend wordt.
Na de rally van vorige week is de tarwemarkt nu weer wat tot bedaren gekomen. Een niveau van rond de €230 op de Matif lijkt waar de markt zich nu comfortabel bij voelt. Tegenvallers in het Zwarte Zeegebied zorgen voor een bodem in de tarwemarkt. Afgelopen dagen werd de handel opgeschrikt door aanvallen op graanschepen. Twee bulkcarriers werden in de buurt van Oekraïense havens geraakt door Russische raketten.
Het Russische ministerie van Landbouw waarschuwde deze week voor droogte in het westen van het land. De tarwe die in 2025 geoogst wordt, begint daarmee al op een achterstand. Volgens de laatste cijfers van het Russische ministerie van Landbouw is er dit seizoen 120 miljoen ton graan geoogst waarvan is 85 miljoen ton tarwe. Ter vergelijking: vorig seizoen oogstte Rusland 91,5 miljoen ton tarwe. De graanoogst in Rusland is voor 90% binnen.
Suiker
De suikernoteringen zochten afgelopen week richting. Deze week daalden de prijzen ten opzichte van voor het weekend. Vanaf zo'n beetje 20 september zijn de noteringen op de Intercontinental Exchange (ICE) in Londen en New York relatief weinig veranderd, maar de noteringen neigen iets meer neerwaarts.
De Wereldvoedselorganisatie FAO geeft nieuwe inzichten over de gestegen prijzen van afgelopen maand. Die meldt dat de stijging die we in september zagen, werd getriggerd door de zorgen over een krappere wereldbeschikbaarheid. De verslechterde oogstverwachting van Brazilië, waarover de zorgen al eerder werden geuit, is de voornaamste drijver.
Boter
De botermarkt is wat in verwarring. Na een krachtige opleving tot recordhoge prijzen volgde vorige week een stevige correctie. Dit zou komen door vraaguitval van onder meer bakkerijen die boter te duur zouden vinden. Ook zouden de zorgen over een extreem krappe melkaanvoer naar de achtergrond verdwijnen, nu de blauwtongbesmettingen afnemen. Maar volgens insiders moeten we ons door de dalende boterprijs niet laten misleiden. Of anders gezegd: niet denken dat de aanbodsituatie ineens veel beter is. Nog altijd zijn de voorraden extreem krap en is het voor kopers lastig om fysiek product te bemachtigen.