Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kaaskrapte voorlopig nog niet van de baan

Woensdag 17:30 uur - Wouter Baan

De kaasprijzen lieten afgelopen week een duidelijke correctie zien, in lijn met de eveneens dalende boterprijs. De recente ommekeer in de markt is echter geen signaal dat de zorgen over tekorten ineens niet meer aan de orde zijn. Bovendien is het nog maar de vraag in hoeverre de prijsdaling doorzet. De kaasprijzen in Duitsland stijgen ondertussen stoïcijns verder.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de zuivelmarkt is verwarring ontstaan door de prijscorrecties in boter en kaas van afgelopen week. De markt die ogenschijnlijk zo bullish was, blijkt ook nog een andere kant te hebben. Toch is het niet waarschijnlijk dat de daling in de komende weken doorzet en daarmee een trend wordt. Simpelweg omdat de voorraden in de markt daarvoor veel te krap zijn.

Jonge uitleverleeftijden
De uitleverleeftijden voor Goudse foliekaas zijn jong. Producenten in diverse Europese landen claimen dan ook dat de voorraden extreem krap zijn. Ditzelfde geldt voor de andere kaassoorten als cheddar en emmentaler. De mozzarella-markt ontspant aan de aanbodszijde wel wat, als gevolg van een afzwakkende vraag. Nu de zomer voorbij is, zijn Zuid-Europese landen minder aan de markt.

De krappe aanbodsituatie in kaas houdt in ieder geval tot december aan. De seizoensmatige melkproductie bereikt immers pas in november het seizoensdal, dus voorlopig nog lopen de productievolumes op weekbasis terug. Met de decembervraag nog voor de boeg zijn er bovendien geen signalen dat de kaasvraag op korte termijn verzwakt.

Hoge prijzen geeft spanning
Dat de markten voor kaas en boter toch volatiel aanvoelen, komt doordat de prijzen op een hoog niveau bewegen. Dit maakt zowel kopers als verkopers soms nerveus, gezien de belangen die dat met zich meebrengen. Handelshuizen – die vaak garen spinnen bij volatiliteit – maken hier soms handig gebruik van. Zodra de vraag vervolgens op een lager prijsniveau toeneemt, blijkt dat de volumes zeer beperkt voorhanden zijn.

De Duitse kaasprijs (Gouda) is doorgaans minder vatbaar is voor 'korte termijn prijspolitiek' en zet deze week een flinke stap omhoog, tot gemiddeld €4.500 per ton. Dit is overigens wel aanzienlijk lager dan DCA noteert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden