Milcobel

Analyse Grondstoffen

Marktvisies zuivelhandel en producent lopen uiteen

Eergisteren 21:00 uur - Klaas van der Horst

Het hoge prijsniveau bij melkvet en kaas speelt ongetwijfeld een rol, maar zelden is er in de zuivelmarkt zo’n duidelijk verschil van opvatting te zien over waar de prijzen heen moeten als op dit moment.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Producenten wijzen naar de aanhoudende krapte en menen dat er geen reden is om de prijzen voor boter en deels ook voor kaas stevig te verlagen. Handelsbedrijven kijken liever iets verder vooruit en stellen met verwijzing naar de termijnmarktprijzen dat er echt moet worden verlaagd, ook omdat er anders een kopersstaking gaat optreden. Sommige spelers speculeren er ook op.

In de laatste weken is de boterprijs aardig gedaald, niet alleen bij DCA, maar bijvoorbeeld ook de ZuivelNL-notering is omlaag gegaan. In Duitsland, Polen en ook Frankrijk blijven de prijzen voor boter en room stabieler.

Diverse producenten zeggen ook geen reden te hebben om de boterprijs te verlagen. Vergeleken met een jaar terug zijn de botervoorraden in de EU nu ook zo'n 80.000 ton kleiner. Bovendien, de roomprijs daalt wel iets, maar minder sterk. Echt verse boter is er eigenlijk ook niet te krijgen, wel bevroren en dus ook oudere boter. Er zijn daarom producenten die zeggen dat zij nog steeds €8.000 of meer als verkoopprijs aanhouden, terwijl via de handel product wordt aangeboden voor €7.300 of €7.400 per ton. Dit betreft dan dus ouder en bevroren product, van verder weg.

De noteringen zijn deze week wel weer omlaag gegaan en komen ruwweg ergens in het midden uit, maar van voorraadvorming is nog geen sprake. Het beschikbare product gaat goed weg. Wel lijkt er bij mozzarella en zeker bij Cheddar iets meer neerwaartse druk van bij de Goudse kaas.

In de poedermarkt ging de notering van volle melkpoeder iets omhoog, al is dit vooral vanwege het melkvet en is de markt voor volle melkpoeder geen echte handelsmarkt. De notering voor magere melkpoeder ging licht onderuit. Export blijft lastig en exporterende bedrijven worden soms ook geconfronteerd met onverwachte tegenvallers, zoals opeens gewijzigde importeisen. Dit zorgt voor soms extra negatief sentiment op de markt.

De weipoedermarkt is een fractie lager, maar hier is de neerwaartse druk beperkt. Op de markt voor vloeibare zuivel bleef de notering voor magere melkconcentraat stabiel, terwijl de spotmelkprijzen iets herstelden van de daling vorige week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden