Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaoproductie Ivoorkust blijft achter

Vandaag 17:00 uur - Alex Jurvillier

De stijging van de cacaonoteringen is vorige week steviger ingezet. De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) laat informatie los over de productieverwachting voor komend seizoen. Hoewel hoger dan vorig jaar, is deze nog steeds ondergemiddeld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zware regenval, buiten het normale regenseizoen, teistert ondertussen de grootste cacaoproducent Ivoorkust, volgens analisten. Hierdoor zijn in sommige gebieden zowel oogsten, het droogproces als transport vertraagd, wat de cacaonoteringen kan hebben gestuwd. De cacaonoteringen op de ICE van Londen en New York bewegen duidelijker opwaarts sinds het begin van oktober; waar deze eerder neerwaarts neigden. De cacaonotering in New York beweegt richting de $8.000 per ton en in Londen naar de £6.000 per ton.

De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) verwacht voor komend cacaoseizoen (2024/25) dat de productie van Ivoorkust zal toenemen tot 2 miljoen ton cacaobonen, zo heeft een vertegenwoordiger van de ICCO aan Reuters verteld. Ter vergelijking: eind augustus raamde de ICCO de productie van het reeds voorbije Ivoriaanse seizoen op 1,74 miljoen ton. Hoewel de opbrengstverwachting voor het huidige seizoen hoger is dan de opbrengst van vorig jaar, is deze wel fors lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar, dat op 2,2 miljoen lag.

Hoeveelheid cacaobonen tot nu toe onder vorig jaar
Tot nu toe ligt de hoeveelheid aangeleverde cacaobonen onder het niveau van vorig jaar voor Ivoorkust. Na de start van het nieuwe seizoen op 1 oktober zouden er in totaal 100.000 ton cacaobonen zijn aangeleverd, vorig jaar was dat 115.000 ton in diezelfde periode schrijft ADM.

Het naburige Ghana, de tweede grootste producent, zal naar verwachting komend seizoen de 500.000 ton niet overschrijden. Illegale mijnbouw en plantenziekten drukken het aanbod. In augustus raamde de ICCO de Ghanese productie voor het afgelopen seizoen (2023/24) op 450.000 ton. Een stuk minder dan in cacaojaar 2022/23 (654.000 ton).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden