De bakkerijgrondstoffen bewegen ieder hun eigen koers. De tarweprijzen corrigeren omlaag, terwijl suiker juist weer wat duurder wordt. De boterprijs kruipt, na twee weken van daling, ook weer iets omhoog.
Na de rally op de tarwemarkt vorige week zien we nu een correctie. Rusland heeft een poging gedaan om de exportprijs op te drijven. Afgelopen vrijdag werd onder andere de exportheffing op tarwe met 40% verhoogd en werd exporteurs gevraagd niet beneden de $250 ton in te schrijven op internationale tenders. Echt doorpakken met bijvoorbeeld een exportquotum waar durfde het Kremlin echter niet.
De Europese tarwe-export loopt een kleine 30% achter op vorig seizoen. Dat is geen grote wijziging ten opzichte van vorige week. Wat nog wel voor wat reuring zorgde, is dat Algerije geen graan meer wil hebben uit Frankrijk. Dat heeft niets met kwaliteit of iets dergelijks te maken, maar is zuiver politiek gemotiveerd. Het wegvallen van een voor Europa belangrijke exportmarkt zou de prijzen binnen de EU kunnen drukken. Het is niet gezegd dat dat ook werkelijk gebeurt. De Franse tarweoogst was namelijk een stuk kleiner dan vorig jaar, zo bleek nog eens uit nieuwe opbrengstcijfers van het Franse ministerie van Landbouw.
Suiker
De suikerprijzen blijven redelijk stabiel, maar wel op het hoge niveau waar de prijsstijgingen in september toe hebben geleid. Nieuwe cijfers over de Braziliaanse suikerproductie stuwden de prijzen de laagste dagen weer.
Uit de nieuwe tweewekelijkse analyse van de Braziliaanse suikerassociatie Unica blijkt dat er in de tweede helft van september een hoeveelheid van 2,829 miljoen ton suiker is geproduceerd in de belangrijkste productieregio van het land. Dat is een daling van 16,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Boter
Het seizoensdal van de melkproductie is in zicht en dat is merkbaar aan de handelsvolumes. De hoge boterprijzen maken dat er minder room wordt geproduceerd en meer boter, want dat levert meer op. De vraag blijft hoelang de bakkerij deze hoge boterprijs kan en wil betalen.
De boterprijzen bewogen al enkele weken omlaag. Dat is niet geheel in lijn met de prijsbeweging van voorgaande jaren. Toen hield de hogere prijs langer aan. De afgelopen week kruipt de boterprijs overigens weer iets omhoog.