Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt zoekt naar richting op hoog niveau

Gisteren 17:00 uur - Wouter Baan

Het ontbeert momenteel op de zuivelmarkt aan een duidelijke richting. Na een flinke opleving sinds de zomervakantie tot soms recordhoogte volgden eind september correcties omlaag. Medio oktober deinen de dalingen nog wat na en is het nog lastig in te schatten wat de komende maanden gaan brengen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel zal afhangen van hoe het sentiment op de Parijse foodbeurs Sial, die volgende week plaatsvindt, zal zijn. Sommige marktinsiders denken dat het vetgedeelte weer kan opklimmen. Anderen moeten dit nog maar zien. Vriend en vijand zijn het er wel over eens dat de voorraden van boter en kaas krap zijn. Ook de melkaanvoer in veel belangrijkste productielanden is erg laag. In Duitsland bijvoorbeeld lag de aanvoer in augustus op het laagste punt sinds 2012. Daardoor zijn verdere grote prijscorrecties niet per se waarschijnlijk, zo is de gedachte.

Volatiele botermarkt
Niettemin doet de boternotering van DCA deze week een aanzienlijke stap terug, met een daling van €210 tot €7.470 per ton. Historisch gezien zijn dit echter nog steeds heel hoge prijzen. De markt oogt diffuus. De dagkoers lijkt op donderdag weer stijgende, maar dat kan morgen ook zomaar weer anders zijn. De volatiele bewegingen zijn wat moeilijk op te vangen in een weeknotering.

Kaasmarkt daalt over volle breedte
De kaasmarkt beweegt over de volle breedte omlaag. De foliekazen en mozzarella bewegen hierbij sneller naar beneden dan Cheddar en Emmentaler. Dit is ook logisch verklaarbaar. Toen de markt eind augustus begon te stijgen, liepen de kazen met een langere rijpingsdatum ook wat achter de muziek aan. Producenten zijn in de regel optimistischer dan handelaren en baseren zich op de krappe voorraden. Daarbij is in aanloop naar kerst nog extra vraag te verwachten. Voor levering in het vierde kwartaal moeten nog de nodige prijsafspraken worden gedaan, zo wordt aangegeven.

Melkpoedermarkt stabiel en saai
De melkpoedermarkt is stabiel en saai. De huidige prijzen voor magere melkpoeder op €2.450 per ton lijken wel de bodem te zijn, gezien voor leveringen in 2025 een premie wordt betaald bovenop de dagwaarde. Weipoeder beweegt langzaam omlaag. Hoewel de productievolumes laag zijn, zet de dalende tendens van de afgelopen voort. Dit komt door ruime voorraden die nog altijd boven de markt hangen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden