Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Zuivelmarkt raakt meer en meer in balans

Gisteren 09:45 uur - Wouter Baan

Na de Parijse foodbeurs Sial is de zuivelmarkt nog niet heel veel wijzer over wat de richting in de markt voor de komende maanden gaat zijn. Misschien laat het zich ook wel makkelijk uittekenen: als hogere prijzen niet haalbaar zijn en de markt door krappe voorraden en dito melkaanvoer op een solide fundament rust, dan is een zijwaarts prijsverloop het meest waarschijnlijke scenario.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een aantal marktpartijen willen best tekenen voor een continuering van het huidige vrij stabiele sentiment. Allereerst de producenten en haar leveranciers in de vorm van melkveehouders. De hoge prijzen voor boter en kaas maken dat er geld verdiend wordt in de primaire sector met melkprijzen die intussen lang en breed de grens van €50 per 100 kilo zijn gepasseerd. Eindgebruikers als retailers en foodservicebedrijven lijken het ook prima te vinden. Hoewel de prijzen hoog zijn, bieden de schommelingen alleen maar onrust. De handelshuizen hopen nog wel op wat beweging in het restant van 2024; zij spinnen immers garen bij volatiliteit.

Iers product vaker voorhanden
Op de Sial hebben de verschillende schakels in de keten in de afgelopen dagen de degens met elkaar gekruist. Marktpartijen geven aan dat het hierbij ontbrak aan een duidelijke richting welke kant het opgaat in de markt. Feit is dat de melkaanvoer in Europa erg laag is en momenteel ook nog eens in het seizoensdal zit. Ook de voorraden van boter en de meeste kazen zijn laag. Er is naar verluidt wel wat Ierse vriesboter voorhanden, maar niet voldoende om de prijzen echt onder druk te krijgen. Hetzelfde geldt voor Ierse cheddar, die weer vaker wordt aangeboden, maar ook dit haalt de markt op het Europese vasteland niet onderuit. Voor koopjesjagers biedt het wel soms de kans om voor iets lagere prijzen zaken te kunnen doen.

Opwaartse correctie voor boter en foliekaas
De boternotering van DCA bewijst dat de markt op solide pijlers is gefundeerd en stijgt deze week met €200 tot €7.670 per ton. Dit lijkt een forse correctie, maar kan gezien worden als een na-ijleffect van de afgelopen weken toen de boterprijzen behoorlijk stevig onderuit gingen. De huidige dagmarkt is volgens insiders vrij stabiel. Ditzelfde geldt voor de foliekaasmarkt, waarbij de noteringen voor Gouda en Edam licht terrein winnen. Een signaal dat de neerwaartse druk van de afgelopen weken gepareerd is en de markt nu weer stabieler oogt. De huidige noteringen lijken marktconform, gelet op de krappe voorraden bij producenten. Daarbij moeten volgens insiders nog de nodige volumes worden vastgelegd voor levering in het vierde kwartaal.

De druk op mozzarella houdt nog wel aan. Dit is in zekere zin ook logisch, gezien mozzarella een seizoensproduct is dat vooral in de zomermaanden geliefd is. Daarbij waren de prijzen in de afgelopen maanden wat overgewaardeerd geraakt ten opzichte van Gouda en Edam. Hierop vindt nu weer een correctie plaats.

Melkpoedermarkt weinig enerverend
De melkpoedermarkt is in weinig woorden te vatten. Het hele jaar al bewegen de prijzen van magere melkpoeder in een beperkte bandbreedte van €200 per ton. Een gebrek aan vraag en tamelijk ruime voorraden maken dat de prijzen voor levering in 2024 beperkt onder druk staan. Op de langere termijn oogt de markt wel iets vaster. Kopers moeten dan ook een premie betalen ten opzichte van de huidige dagkoersen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden