Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Roomprijs blijft naar recordniveaus trekken

Gisteren 17:30 uur - Klaas van der Horst

Het jaar 2024 gaat voor wat betreft de zuivel ongetwijfeld de boeken in als het jaar van de dure room. Boter is en blijft ook duur, maar de boterprijs is nog aan allerlei extra invloeden onderhevig en had in de afgelopen weken te maken met forse neerwaartse druk. Zo niet in het geval van room. Het helpt misschien ook dat daar geen termijnmarkt voor is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook deze week was room dan ook weer het product dat de sterkste prijsstijging zag. Veel partijen zijn er weer verhandeld voor prijzen op of boven de €10.000 per ton. En daarmee is Nederland nog helemaal geen recordhouder. In Frankrijk wordt dezelfde hoeveelheid product rustig voor nog eens €1.000 per ton meer verkocht.

Rauwe melk werd ook weer duurder en zette de opmars van vorige week voort. De prijs ervan heeft een aantal weken onder druk gestaan, met name door de toen dalende boterprijs en de druk op de kaasmarkt. Die situatie is intussen veranderd, met name voor boter.  

Hetzelfde geldt voor boter die vanuit Nieuw-Zeeland onderweg is. Dat product is wel veel goedkoper dan Europese boter – nu zo'n €1.000 per ton – maar het aanbod is veel te klein om de markt echt te kalmeren. Ook is het product te lang onderweg.

Vorige week zag de kaasmarkt er nog redelijk hoopgevend uit. Foliekaas steeg weer in prijs. Deze week zit de klad er weer een beetje in en beweegt de spotprijs de andere kant op. Bij veel andere kaassoorten gebeurt hetzelfde. Mozzarella is het zwakst, maar daarvoor is het ook niet het beste seizoen. De sterkste prijsdaling doet zich opmerkelijk genoeg voor bij cheddar, terwijl het aanbod daarvan in najaar en winter juist krapper zouden moeten zijn.

Daar staat tegenover dat de melkpoedermarkt er weer iets beter voorstaat, tenminste wanneer het gaat over magere melkpoeder, het grootste product op deze markt. Magere melkpoeder trekt weer iets aan in prijs, maar de export loopt nog niet fijn.

Er is nog altijd te weinig vraag, en dan maakt het niet veel uit dat Europa momenteel de goedkoopste aanbieder is op de wereldmarkt. Zonder vraag geen verkopen. De prijzen voor volle melkpoeder en voor weipoeder dalen ondertussen nog steeds.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden