De prijzen op de varkensmarkt zijn de laatste weken aanzienlijk gedaald. Dat geldt zowel voor de slachtprijzen als voor de prijzen op de vleesmarkt. Hoewel de Spaanse markt aan de wieg van de daling staat, was het Duitsland dat de prijsverlaging in Nederland initieerde.
De DCA-beursprijs heeft een aanzienlijke stap naar beneden gezet. Tot week 43 stond de varkensprijs op €1,96 per kilo. In week 44 daalde de prijs echter met maar liefst 7 cent tot €1,89.
De prijsdruk komt op het moment vooral uit Spanje. In het Zuid-Europese land dalen de varkensprijzen seizoensmatig aanzienlijk. Als het toeristenseizoen over is, dan daalt de lokale vraag fors. Normaal gesproken kunnen Spaanse slachterijen dat extra vlees goed kwijt, maar op het moment zit de vraag in Europa tegen. Het exporteren naar derde landen is ook geen optie, aangezien Aziatische landen voor goedkoper vlees uit Brazilië en de Verenigde Staten kiezen. Daarom blijft er voor Spanje maar één optie over: de prijzen verlagen en concurreren met de rest van Europa.
Hoewel de prijs voornamelijk door Spanje werd gedrukt, werd de Nederlandse verlaging op klassieke wijze door Duitsland aangekondigd. De Duitse VEZG-notering daalde van €2 per kilo in week 43 tot €1,92 per kilo. Dat Duitse slachterijen op een verlaging over zouden gaan komt niet helemaal als een verrassing. De Duitse markt is sinds het begin van de zomer ruimer dan verwacht en sinds de schoolvakanties over zijn, is het verschil met vorig jaar alleen maar gegroeid. Inmiddels ligt het Duitse slachtcijfer 25.000 slachtingen hoger dan vorig jaar.
Vraag naar varkensvlees beperkt
{{dataviewSnapshot(52_1730358575)}}
Ondertussen kruipt de vraag naar varkensvlees bij onze oosterburen juist structureel naar beneden. Mede hierdoor is de varkensvleesafzet tam. Als gevolg hiervan stonden de onderdelenprijzen de laatste twee weken in de min. In week 43 was de daling nog beperkt, en nam de prijs met 0,22 cent af. In week 44 daalde de prijs met 4,55 cent. Daarmee is een aanzienlijk deel van de stijging na de zomervakantie weer teniet gedaan. Tussen week 35 en week 41 nam de prijs met 6,35 cent toe. Daarvan is in de laatste twee weken weer 71,7% verdampt.
De invloed van de aankomende feestdagen is ondertussen zichtbaar. Net als op de rundvleesmarkt te zien dat consumenten wat aan het sparen zijn voor de feestdagen. De grondstoffen voor bewerkte vleesproducten blijven ook staan. Zo blijven de prijzen van spek, wang en lever gelijk. Daarnaast lijken de feestdagen enig effect op de markt te krijgen. Zowel de lange haas als de kophaas bleven in prijs gelijk. Opmerkelijk is wel dat een andere kerstklassieker, de ham, een forse stap van 8 cent naar beneden zet. Daarnaast neemt de prijs van de nekken fors af. De prijzen van nekken met en zonder been daalden beide met 10 cent. Tenslotte zetten ook de prijzen van schouders een forse stap van 6,67 cent terug.