Bij tarwe wordt de onderkant van de markt verkend. Ook de suikerprijzen staan onder druk. Ondersteund door de kerstvraag stijgt de DCA Boternotering echter verder.
Op de tarwemarkt wordt de onderkant van de markt verkend. Vooral in de VS zette tarwe de laatste dagen flinke stappen naar beneden. In Europa is het vooral de tegenvallende export waar de handel zwaar aan tilt. Het lopende seizoen is er 30% minder uitgevoerd dan in dezelfde periode vorig seizoen. Met name de grote afnemers Egypte, Marokko en Algerije kopen minder tarwe in de EU. Vooral de rol van Algerije is interessant. Algerije en Marokko hebben een conflict over de soevereiniteit van de Westelijke-Sahara. Deze voormalige Spaanse kolonie wordt geclaimd door Marokko en dat is tegen het zere been van Algerije. De Franse president Macron heeft de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke-Sahara eerder dit jaar erkend. Dat tot onvrede van Algerije. Als tegenmaatregel heeft Algerije in recente tenders Franse tarwe en Franse exporteurs uitgesloten.
Vanuit het Kremlin zijn verwoede pogingen gedaan om de tarweprijs omhoog te krijgen. Dat wil alleen nog niet erg lukken. Het Russische ministerie van Landbouw heeft samen met de exporteurs een bodemprijs van $245 per ton afgesproken. Het handhaven van die minimumprijzen wil alleen niet lukken. De Ikar-notering van Zwarte Zee-tarwe is gedaald naar $228 per ton. Met die relatief scherpe prijs weer Rusland de Europese tarwe-exporteurs de baas te blijven in onder meer Noord-Afrika.
Suiker
De suikernoteringen staan onder druk en dat zien we al langer. De laatste cijfers van het Braziliaanse Unica vielen echter tegen. De suikerproductie in de laatste twee weken van oktober was 24,3% lager dan dezelfde periode vorig jaar in de belangrijkste productieregio van Brazilië. Daarmee komt de suikerproductie met 37,37 miljoen ton vanaf het begin van het seizoen net iets hoger uit dan dezelfde periode vorig jaar. Ook de suikerrietverwerking was daarmee 21,6% lager in de laatste twee weken van oktober. De totale suikerrietverwerking komt wel 0,9% hoger uit dan dezelfde periode vorig jaar tot nu toe.
Boter
De botervoorraden zijn al tijden krap, daarbij stijgt de vraag met de naderende kerstdagen. Dit stuwt de prijzen. Wie nog niet genoeg voorraad heeft ingeslagen om aan de kerstvraag te voldoen, moet momenteel inkopen tegen hoge(re) prijzen. Naast boter zijn ook de roomprijzen fors gestegen en voor het eerst is de psychologische grens van €10.000 per ton gepasseerd.