De Maleisische palmolienotering heeft 2024 afgesloten in fors kalmer vaarwater en is gedaald tot een niveau dat vergelijkbaar is met eind oktober.
Daarmee eindigt de notering in 2024 op 4.448 Maleisische ringgit per ton, wat momenteel grofweg €960 bedraagt. Daarmee sluit de palmolienotering wel fors hoger af dan begin dit jaar. Op 29 december 2024 noteerde een ton palmolie 3.721 Maleisische ringgit. In november en december piekten de noteringen, ver boven de prijzen die we eerder in het jaar zagen, om vervolgens het jaar na een stevige daling af te sluiten.
De druk op de Maleisische palmolienotering in december kan enerzijds worden ondersteund door seizoensgebonden lagere temperaturen, wat het gebruik van palmolie minder aantrekkelijk kan maken. De relatief zwakke Maleisische export in de eerste helft van december speelt ook een rol in de prijsdaling, wat het prijsdrukkende sentiment versterkte, schrijft Bloomberg.
Eerder liet de Maleisische Palmolieraad (MPOB) al weten dat in november de export fors daalde maand op maand, tot een hoeveelheid van 1.487.212 ton geëxporteerde palmolie in november. Dat komt neer op een daling van 14,74% maand op maand.
Anderzijds is het toch wel zeldzame verschijnsel dat palmolie vaak duurder uitkomt dan sojaolie van betekenis geweest in de prijsdaling. Daarmee is sojaolie een aantrekkelijk alternatief en een stevige concurrent.
Momenteel brengt het B40 biobrandstofplan van Indonesië wat verwarring in de markt. Enerzijds speelt het plan van Indonesië om meer palmolie te gebruiken in biobrandstof (van 35% naar 40%) een rol in de prijsstijging afgelopen jaar. Het plan zou de zorgen vergroten over krappere Indonesische palmolie exporten, wat de stijging van de Maleisische notering afgelopen jaar ondersteunde met bijna 20%, zo schrijft persbureau Reuters. Maar momenteel zouden Indonesische bedrijven nog wachten op details van de overheid, die het plan met ingang van 1 januari in gang wilde zetten. De verwarring schudt de markt wat op en resulteert in prijsstijgingen en dalingen.