De tarweprijs zet, na een aantal dagen omhoog krabbelen, nog sterker door. De suikerprijzen zoeken na de forse stijging van afgelopen maand, meer naar richting. Bij de boterprijs vindt een correctie omlaag plaats, na recordhoge prijzen.
Niets zo onvoorspelbaar als weer, wordt wel gezegd. Laat het weer nu net een grote invloed hebben op de tarwemarkt. In Noordwest-Europa is het nat en gaat het zaaien van wintertarwe wat langzamer dan gewenst. In het Zwarte Zeegebied is het juist te droog. Dinsdag is in de Russische regio Voronez de noodtoestand uitgeroepen vanwege droogte. Dat klinkt trouwens erger dan het is. Kort gezegd betekent het dat boeren hun weersverzekering kunnen aanspreken en geld uit Moskou beschikbaar komt voor getroffen telers. Aan de andere kant van de wereld en de Australische provincie New South Wales is het vorst die flink heeft huisgehouden in de bijna rijpe tarwe. Voor het tweede jaar op rij dreigt de Australische tarweoogst onder de 30 miljoen ton te zakken. Analisten rekenen op circa 27 miljoen ton. Ter vergelijking in viel de tarweoogst met 29 miljoen al tegen naar de 39 miljoen ton in 2022.
Naast de uitdagende groeiomstandigheden helpen de geopolitieke ontwikkelingen ook niet om de tarwemarkt tot bedaren te brengen. In het Midden-Oosten was er de raketten van Iran die in Israël terecht zijn gekomen. De nieuwe Navo-baas Mark Rutte maakte duidelijk dat hulp aan Oekraïne topprioriteit heeft. Sommige analisten maken daaruit op dat een snelle oplossing voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne niet waarschijnlijk is.
Suiker
Suiker noteerde in New York op de ICE beurs gisteren $506,40 per ton en in Londen $582,80 per ton. De prijzen zijn vooral vanaf half september sterker opwaarts bewogen. Het lijken voornamelijk de lagere productieverwachtingen van partijen te zijn die de prijzen stuwen.
Nieuwe data, gepubliceerd door het Braziliaanse Unica, laten zien dat in de eerste twee weken van april in de centraal zuidelijke regio 42,9 miljoen ton suikerriet is verwerkt. Dat is 2,5% meer dan vorig jaar in diezelfde periode. Vanaf het begin van het seizoen (1 april) is er 3,9% meer suikerriet verwerkt, in totaal 466,2 miljoen ton. De suikerproductie in de eerste helft van april was in de belangrijkste productieregio 3,1 miljoen ton, 0,1% hoger.
Hoge boterprijs houdt geen stand
Nadat de boterprijzen in de voorbije maanden tot niet eerder bereikte hoogtes zijn gestegen, volgt er nu een correctie. Ook de noteringen hebben een daling ingezet. De ommekeer in de markt is vooral een sentimentskwestie. Nu de markt daalt, trekken kopers hun biedingen weer in. Verkopers komen juist met extra aanbod op de proppen. De correctie kan gezien worden als een gezonde ontwikkeling op de hectische marktsituatie van de afgelopen maanden, waarbij de prijzen uiteindelijk opliepen tot ruim boven €8.000. Inmiddels ligt de dagmarkt weer onder €7.500, zo geven insiders aan. Dit betekent dat de prijsdaling bijna net zo krachtig is als de opleving die we recent zagen.