Het gebeurt niet vaak dat de belangrijkste bakkerijgrondstoffen simultaan bewegen. Deze week is dat wel het geval. De tarwe-, suiker en boterprijzen bewegen omlaag, hoewel boter intussen wel weer balans lijkt te hebben gevonden. De prijsdrukkende factoren zijn marktspecifiek.
Tarwe op de Europese termijnmarkt doet gestaag wat stapjes terug. De toch wel tegenvallende oogst dit jaar wat min of meer gecompenseerd door een trage export. Dit seizoen heeft de EU tot 20 oktober 7 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is 31% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Er wordt ook al een vooruitblik op de volgende oogst geworpen. De start daarvan is niet ideaal. Door de buien gaat het zaaien van wintertarwe in Noordwest-Europa met horten en stoten. In Oekraïne en Rusland is een gebrek aan droge dagen geen probleem, maar is het droogte dat voor vertraging zorgt. Boeren stellen het zaaien uit en wat wel in de grond zit wil niet groeien. Zowel het gezaaide areaal als de stand van het gewas is minder dan vorig jaar volgens lokale bronnen. Omdat het gewas weinig ontwikkeld, is neemt het risico op uitwinteren toe, zo waarschuwen experts.
Van de minimumprijzen en exportbeperkingen waar het Kremlin over spreekt, wordt de Europese tarwehandel niet warm is koud. Ruim aanbod van Russische tarwe heeft er de laatste twee jaar voor gezorgd dat de tarweprijs daalde. Pogingen van Rusland om de tarweprijs op te drijven, worden door de Europese handel nog niet heel serieus genomen.
Suiker
De suikernoteringen bewegen verder omlaag. Consultant Datagro gaf recent de verwachting over de Braziliaanse suikerproductie in de centraal zuidelijke regio, die met 8,8% daalt in 2024/25, tot een hoeveelheid van 38,7 miljoen ton. Daarnaast geeft de Europese Commissie een verwachting over een fors hogere Europese productie.
Boter
De prijzen voor boter staan niet meer zo druk als in de weken hiervoor, al komt de neerwaartse tendens in de noteringen soms nog wel tot uiting. Door de aanhoudend krappe botervoorraden ligt er een stevig fundament onder de markt die op historisch gezien een hoog niveau beweegt. Daarbij staat de kerstvraag voor de deur, wat leidt tot extra vraag. Door de recente correcties heeft de volatiele botermarkt een nieuwe balans gevonden.