De schoen mag gezet worden en Sinterklaas krijgt het wat dat betreft niet makkelijker. De cacaoprijzen zetten flink door omhoog. Maar cacao is nog geen chocolade, daarvoor maakt de cacaoboon eerst een verre reis. Wel moet de Sint dit jaar al flink wat pepernoten extra betalen vergeleken met vorig jaar.
Zo stegen sommige letters 8% in prijs en andere 40%, schrijft RaboResearch. Gemiddeld was de prijsstijging 20% tot 25%. In verhouding tot de 10% inflatie op conventionele chocolade een forse stijging.
Producenten staan voor een dilemma: laat je de inhoud hetzelfde met als gevolg een forsere prijsstijging, of snoep je er wat van af met als gevolg een zoeter prijskaartje? De meeste letters bevatten dit jaar niet minder ingrediënten. De prijs van kruid- en pepernoten steeg zo'n 5% tot 10%, waarvan de prijs van chocoladepepernoten het meest, schrijft RaboResearch.
Cacaoprijzen stijgen fors verder
Volgend jaar zullen de letters niet goedkoper worden, gezien het huidige prijsniveau. Even corrigeerden de prijzen na het weekend wat omlaag, maar nu bewegen ze weer verder opwaarts. Gisteren noteerde een ton cacao op de ICE beurs van New York $8.574 en in Londen £7.235. De cacaonoteringen zijn weer fors gestegen ten opzichte van het begin van deze maand, toen de ICE-beurs van New York net iets over de $7.300 noteerde.
Deze maandag (18 november) meldde Reuters dat droge harmattan- winden volgens cacaoboeren dit jaar eerder dan normaal kunnen arriveren in Ivoorkust. Het land zit momenteel in het droge seizoen, wat loopt van half november tot maart. Het persbureau schrijft verder dat er afgelopen week minder regen is gevallen volgens de telers in Ivoorkust, maar dat er genoeg vocht in de grond zat. Als de harmattan-winden eerder komen, kan dat de grond uitdrogen en cacaovruchten schaden, met kleinere cacaobonen tot gevolg.
De hoeveelheid aangeleverde cacao in Ivoorkust is momenteel wel fors hoger dan vorig jaar, zo schrijft Reuters. Vanaf het begin van het seizoen op 1 oktober is er 549.000 ton cacao zijn geleverd, meer dan de 417.000 ton dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen week komt dat neer op 94.000 ton, wat meer is dan de 67.000 ton in dezelfde week vorig jaar.
In het oktoberrapport van de Internationale Cacao Organisatie (ICCO) wordt onder meer teruggeblikt op de vermalingsdata van het derde kwartaal van 2024. Daar staat in dat de kwartaalcijfer van de Europese Cacao Associatie een hoeveelheid van 354.334 ton cacao laten zien, wat 3,3% onder het niveau zit van dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse en de Aziatische Associatie rapporteerden juist betere cijfers voor het derde kwartaal.
Kan het aanbod met die vermalingscijfers de vraag dan wel aan? En wat gebeurt er met de cacaovoorraden? Die zijn in oktober flink aangesproken. Gecertificeerde beursvoorraden daalden in New York naar het laagste punt in 19 jaar op 25 oktober met 118.230 ton, schrijft de ICCO. In Londen bedroeg het totaal op 15 oktober 29.020 ton, fors lager dan de 150.520 vorig jaar.