Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koersen lopen uiteen bij bakkerijgrondstoffen

20 Juni 2024 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van de verschillende bakkerijgrondstoffen gaan allemaal een andere richting op. De tarwekoersen schieten omlaag, boter blijft relatief duur en de suikernoteringen zoeken richting. De dure boter lijkt toch interessanter te worden voor sommige kopers.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe zit in de glijvlucht naar beneden. De Matif zakte naar een niveau rond de €230 per ton. Amerikaanse boeren hebben relatief vroeg al een flinke slag gemaakt met de oogst van wintertarwe. Ongeveer een kwart van het areaal is al geoogst. Nog belangrijker, de opbrengsten lijken volgens de eerste berichten iets beter dan eerder verwacht. In Oekraïne is een voorzichtig begin gemaakt met de graanoogst. Prijzen voor maal-, en baktarwe met ten minste 11,5% eiwit, liggen nu rond de start van de oogst circa 8% hoger dan vorig jaar deze tijd, volgens het Oekraïense marktbureau Asap Agri. De trend in de markt is echter bearish. "Met aanbod van de nieuwe oogst uit de regio's Odessa, Mykolajiv en Dnipro zien we de prijzen al dalen, schrijft Asap.

Bij de grootste tarweproducent van de EU, Frankrijk, moet de oogst van wintertarwe nog beginnen. Het groeiseizoen is daar net als in een groot deel van West-Europa niet volgens het boekje verlopen. De problemen met regen bij de start van het seizoen zijn niet opgehouden en nu het gewas aan het afrijpen is en zon en droger weer meer dan welkom zijn, is het nog steeds nat. Strategie Grians schreef vorige week nog dat het evenwicht op de Europese tarwemarkt kwetsbaar is. Volgens Strategie zal er in seizoen 2024/25 meer belangstelling zijn voor Europese tarwe, onder meer door tegenvallers in Rusland en tegenvallende opbrengsten in de EU. De markt dreigt daardoor krap te worden.

Suiker
De suikernoteringen op de termijnmarkt van Londen en New York zoeken richting. Het contract in New York sloot maandag op $418,44 per ton en die van Londen op $548,50 per ton. Beide suikernoteringen daalden in de afgelopen vijf dagen licht.

Uit de laatst gepubliceerde data van de Braziliaanse suikerassociatie Unica blijkt dat de centraal-zuidelijke regio van Brazilië in de tweede helft van mei 2,7 miljoen ton suiker produceerde, 7,7% minder dan een jaar eerder. Sinds de start van het nieuwe oogstseizoen is de suikerproductie tot eind mei wel 11,8% gestegen. Dat staat gelijk aan 7,8 miljoen ton geproduceerde suiker. Het Braziliaanse seizoen heeft namelijk een relatief sterke start gemaakt. Mede daardoor zijn de suikerprijzen momenteel relatief laag. In India wacht men op meer moessonregen, die kwam de afgelopen weken een stuk minder voor dan dezelfde periode vorig jaar.

Boter
Boter is duur, maar lijkt de laatste week toch interessanter te worden om aan te kopen. Tenminste voor de kopers die echt aangewezen zijn op boter. De DCA-notering ging vorige week omlaag, omdat marktpartijen kennelijk hadden geconcludeerd dat de prijs hoog genoeg was. Bovendien had een grote Duitse supermarkt juist een lager dan verwachte boterprijs afgesproken.

Vanuit de interne markt in Europa geredeneerd misschien begrijpelijk, maar de wereldmarkt ziet er anders uit. Eigenlijk al een aantal maanden. Opvallend is dat met name Nieuw-Zeelandse boter nog veel duurder wordt betaald. Een teken dat ook daar het aanbod en de voorraden niet heel groot zijn, en dat veel klanten toch bereid zijn om de beurs te trekken.

Het prijsverschil met plantaardige olie, de basis voor onder meer margarine, is echter wel groot, wat het verlokkelijk maakt om een (gedeeltelijk) zuivelalternatief te kopen. Niet voor alle toepassingen is dit echter een optie, met name wanneer smaak of andere essentiële eigenschappen in het geding zijn.

{{dataviewSnapshot(46_1718785276)}} 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden