Michael D Edwards / Shutterstock.com

Nieuws Kellogg's

Einde staking bij Kellogg's na akkoord met vakbond

7 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Kellogg's Company bereikte vorige week een voorlopig akkoord met de vakbond waarvan de leden twee maanden staakten in zijn graanfabrieken. Er is een overeenkomst bereikt voor een nieuw vijfjarig arbeidscontract voor de 1400 werknemers in de graanfabrieken in onder andere Battle Creek, Lancaster en Memphis. Op de Amerikaanse beurs blijft Kellogg's een grillig beeld geven. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van Kellogg's op de beurs is sinds de stroeve onderhandelingen en stakende medewerkers onderhevig aan schommelingen. Zij eisten loonsverhoging en wilden betere pensioenvoorzieningen. De vakbond Bakery Confectionery Tobacco Workers & Grain Millers en Kellogg's bereikten eind oktober geen akkoord over een nieuw contract. 1.400 werknemers van diverse graanfabrieken gingen om die reden in staking bij het hoofdkantoor in Battle Creek. Het arbeidsconflict duurde twee maanden, met bijhorende druk op de aandelenkoersen.

Geen overwinning voor de leden
De voorgestelde deal met de vakbonden geeft oudere werknemers een jaarlijkse loonsverhogingen van 3%. In Amerikaanse media valt te lezen dat de vakbond het desalniettemin niet als overwinning ziet voor haar leden. Anthony Shelton, de internationale voorzitter van de vakbond: "Ik wil alle leden van het onderhandelingscomité bedanken en prijzen voor hun vele, vele uren van extreem hard werken om dit voorlopige akkoord te bereiken." Kellogg's heeft de fabrieken tijdens de stakingen draaiende gehouden met een combinatie van managementpersoneel en tijdelijke werknemers die de productielijnen bemanden. Met een krappe arbeidsmarkt en een bijna recordaantal vacatures hebben de meeste Amerikaanse werkgevers moeite om werknemers te vinden,  laat staan voor fabrieksbanen met onregelmatige werktijden. 

Meer stakingen in de VS
Niet alleen bij Kellog Company werd deze herfst gestaakt. Ook bij tractorfabrikant John Deere legden 10.000 medewerkers vijf weken hun werk neer, nadat medewerkers ontevreden waren over de loononderhandelingen. Vakbondsleden accepteerden onlangs een derde aanbod, en beëindigden daarna de staking. Maar John Deere rapporteerde een recordwinst, ook na de staking, en het voorspelde hogere winsten voor de toekomst. Dat effect was bij Kellogg's ver te zoeken op de beurskoers. Kellogg Company rapporteerde over het derde kwartaal een netto-omzet van $3,6 miljard. De Amerikaanse ontbijtgigant meldde onlangs bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers al dat het er in het vierde kwartaal niet makkelijker op wordt. Zeker niet als de uitdagingen op het gebied van personeel en de toeleveringsketen in het achterhoofd worden gehouden.

Zoals eerder gemeld lijdt het aandeel Kellogg's onder de stakingen en moeizame onderhandelingen. Op vrijdag 3 december sloot het aandeel van Kellogg's op $62,9, waarmee het weer wat in de 'up' zat op de Amerikaanse beurs. Maandag 6 december schoot het aandeel verder omhoog naar $63,3. Wellicht wordt dit veroorzaakt door de lucht die ontstaan is door de onderhandelingen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden