In het Groningse Sappemeer wordt jaarlijks 400 miljoen liter sojasaus geproduceerd. Daar zit namelijk de fabriek en het Europese hoofdkantoor van de Japanse voedingsmiddelen gigant Kikkoman. Wiens producten de meeste sushi-eters wel bekend zullen voorkomen.
Kikkoman presenteerde een week geleden de cijfers van het eerste kwartaal van hun gebroken boekjaar. Het bedrijf zag de omzet met 19,4% groeien. Het bedrijfsresultaat groeide met 4,5% naar 12 miljard yen, zo'n €87,45 miljoen. Dit resultaat werd behaald ondanks het feit dat het bedrijf de kosten met 2,47 miljard yen zag groeien (€17,97 miljoen).
De overzeese tak van het Japanse bedrijf presteerde goed. Daarvan groeide de omzet naar 109,8 miljard yen (€799 miljoen), een stijging van 24,8%. Het bedrijfsresultaat ging met 2% naar 12,9 miljard yen (€93,89 miljoen). Vooral in Noord-Amerika deed het bedrijf goede zaken. Daar groeide de verkoop van sojasaus met 4,4% en de verkoop via de groothandel met 14,9%. Het bedrijf dankt dit aan de heropening van de horeca na de coronacrisis.
Toekomstverwachting
Kikkoman verwacht dat de omzet voor het gehele jaar zal groeien met 15,5% naar 596,7 miljard yen (€4,35 miljard). De winst groeit met 4,6% naar 40,7 miljard yen (€296,6 miljoen). De verwachting is wel dat de kosten verder zullen stijgen.
Dit jaar viert de fabriek in Sappemeer zijn 25-jarig bestaan. In die tijd is de fabriek enkele malen uitgebreid en is inmiddels 10 keer zo groot als bij de opening. In totaal werken er 110 mensen. De goede kwaliteit van het Groningse water was de reden dat Kikkoman Sappemeer uitkoos als eerste Europese locatie.
Tarwe uit Groningen wordt niet gebruikt voor de sojasaus. Het bedrijf kiest het voor tarwe uit Midden- en Zuid-Duitsland. Dat heeft meer zonuren gehad en heeft daardoor het juiste eiwitgehalte; belangrijk voor de fermentatie die bij het maken van sojasaus komt kijken.