Voedsel invriezen op min 15 graden in plaats van de gebruikelijke min 18 graden kan op jaar basis 17,7 miljoen ton aan CO2-uitstoot schelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.
Het onderzoek is gepubliceerd door het in Dubai gevestigde logistiekbedrijf DP World in samenwerking met een aantal universiteiten. En kwam tot de conclusie dat de vriezer 3 graden hoger zetten een positieve impact heeft op het milieu zonder dat voedselveiligheid in het gedrang komt. Volgens het onderzoek kan 25 terrawattuur bespaard worden met de maatregel. Dat is circa 2,97% van het Nederlandse energieverbruik in 2021. Ook kan het de kosten voor de toeleveringsketen met meer dan 5% verlagen.
Oud
Volgens het onderzoek is de eis om voedsel in te vriezen en te transporteren bij een temperatuur van min 18 graden voor het eerst ingevoerd in 1930 en sindsdien niet meer aangepast.
Het verschil van 3 graden heeft volgens onderzoek geen impact op voedselveiligheid, textuur of voedingswaarden. Uit een eerdere studie van diepvriesvoedselgigant Nomad Foods werd duidelijk dat bij min 9 en min 12 graden onder meer zalm en groente van textuur veranderen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.