Het Amerikaanse Cargill versterkt de samenwerking met foodtechbedrijf Enough. De twee sluiten een commerciële overeenkomst waardoor Cargill het eiwit van Enough mag gebruiken en vermarkten. Dit kan onder andere voor vlees- en zuivelalternatieven worden gebruikt.
Enough ontwikkelt mycoproteïne (myco = afkomstig van onder andere schimmels) en kan dit naar eigen zeggen op grote schaal produceren. Schimmels worden met suikers uit graan gevoed, wat een fermentatieproces in gang zet zoals bij wijn of yoghurt. Hierbij ontstaat het zogeheten 'Abunda' mycoproteïne. Abunda wordt geproduceerd op basis van een zero-waste fermentatieproces, aldus Enough in een persbericht van Cargill.
Met deze uitgebreidere samenwerking krijgt Cargill de mogelijkheid om bijvoorbeeld levensmiddelen te ontwikkelen op basis van dit eiwitalternatief. Het Abunda-eiwit is hiervoor onder andere geschikt vanwege de vleesachtige textuur.
Cargill ondersteunde het productieproces al door in glucosesiroop te voorzien. De productiefaciliteit van Enough ligt dan ook naast het pand van Cargill in Sas van Gent. Met de samenwerking wil Enough in 2033 meer dan een miljoen ton Abunda produceren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.