Zuivelhandelaar Interfood heeft in haar vijftigste bestaansjaar een uitstekend resultaat neergezet. De jaarrekening over 2023 laat dan wel een bijna 17% lagere omzet zien, het nettoresultaat werd meer dan verdubbeld. CEO Frank van Stipdonk is dan ook in zijn nopjes met dit succes.
Volgens het jaarverslag, dat deze keer in vol ornaat op de website van de onderneming is geplaatst, daalde de omzet van €3,6 miljard naar €3 miljard, waarmee het bedrijf qua omvang de tweede zuivelhandelaar van Nederland blijft. Qua resultaat kwam de onderneming evenwel duidelijk op een eerste plek, met een nettoresultaat van €71,5 miljoen. Bij dat bedrag steekt de €33,4 miljoen winst van het jaar ervoor bijna schamel af.
Om deze resultaten te behalen, moest Interfood 1.156 miljoen ton product van A naar B brengen. Dat is iets minder dan de 1.172 miljoen ton van het jaar ervoor. Dat deed het volgens het jaarverslag toch op een duurzamere manier dan het jaar ervoor, met minder uitstoot.
Hoewel Interfood vooral de kost verdient met de handel in zuivelproducten en met de handel in financiële instrumenten die daaraan zijn gekoppeld, is het bedrijf ook breder actief. Zo heeft het, samen met A-ware, een belang in een Estse kaasproducent en een financieel belang in Fermify, een Oostenrijkse start-up die kaas wil maken via precisiefermentatie.
De jaarwinst over 2023 stopt Interfood voor een deel in versterking van het eigen vermogen. De solvabiliteit staat mede hierdoor op 31,5%, vooral dankzij eigen geld. Een ander deel, €37,3 miljoen, wordt uitgekeerd als dividend. Daarvan gaat €2,3 miljoen naar houders van preferente aandelen, de overige €35 miljoen gaat naar de houders van gewone aandelen.