Er zijn zes obstakels die de ontwikkeling van precisiefermentatie in de weg staan. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research die in opdracht van de overheid onderzoek deed hoe Nederland drempels voor innovatieve toepassing van precisiefermentatie kunnen wegnemen.
In het rapport worden enkele voorbeelden van toepassingen genoemd: 'dierlijke eiwitten uit een bioreactor, alternatief voor palmolie vanuit reststromen uit de agrovoedingssector, alternatieve eiwitten vanuit lokale gewassen of reststromen'.
Wageningen Economic Research brengt zes drempels in kaart: novel food-wetgeving, genetisch gemodificeerde organismen (ggo)-wetgeving en beleid, marktontwikkeling en financiering, R&D en infrastructuur, human resources en sociale acceptatie en ethiek.
Novel Food-wetgeving
De Novel Food-wetgeving reguleert in de EU de introductie van nieuwe voedingsmiddelen. Eerst moeten deze op veiligheid worden getoetst door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Deze procedure wordt door bedrijven als onvoorspelbaar, complex, langdurig en duur ervaren, aldus het rapport.
Ggo-wetgeving en -beleid
Veel moderne fermentatieproducten worden gecreëerd met genetisch gemodificeerde micro-organismen (ggo's) om specifieke producten te vervaardigen, constateren de onderzoekers. De drempels hierbij 'hebben vaak betrekking op de wetenschappelijke veiligheidsbeoordelingen en keuzes, die niet noodzakelijkerwijs aansluiten bij de economische belangen van het bedrijfsleven'.
Marktontwikkeling en financiering
Een andere drempel vormt de marktontwikkeling en financiering daarvan. Consumenten zijn volgens bedrijven onvoldoende betrokken bij de ontwikkelingen in biotechnologie en er bestaat angst tegenover biotechnologieproducten. De producten zouden als duurzamer moeten worden gepresenteerd voor marktacceptatie. Er is behoefte aan actievere ondersteuning van kennisinstellingen en minder specifieke eisen voor subsidie.
R&D en infrastructuur
Een ander knelpunt is het gebrek aan geschikte opschalingsfaciliteiten. Dit wordt volgens de onderzoekers versterkt 'door beperkte toegang tot subsidies en de beschikbaarheid van laboratoriumruimte'.
Human resources
Net als veel andere sectoren heef de biotechnologiesector te maken met een tekort aan goed opgeleid personeel. Dit komt volgens het rapport 'deels door de mismatch tussen opleidingen en de behoeften van de sector, en de uitdagingen bij het werven van personeel van buiten de EU'. Het bevorderen van (bij)scholing in Nederland is daarbij cruciaal, aldus het rapport.
Sociale acceptatie en ethiek
De laatste drempel is sociale acceptatie en ethiek. Dit werd niet benoemd door het bedrijfsleven, maar ethische aspecten kunnen volgens de onderzoekers wel een issue worden. De ontwikkeling van precisiefermentatie en alternatieve dierlijke producten kan een significant invloed hebben op de traditionele landbouw en veeteelt, geven zij aan. "Duidelijk is dat de komende jaren alternatieve productiewijzen complementair zijn op gangbare vleesproductie."
De belangrijkste conclusie van het rapport is volgens demissionair minister Adema, die het rapport deze week per brief aan de Tweede Kamer aanbood, 'dat de drempels in gezamenlijkheid verder besproken en opgelost moeten worden'. "Het bedrijfsleven roept de overheid op om een actievere rol te nemen in het ondersteunen van de samenwerking, om de wetgeving aan te passen en om te investeren in innovatie en opschaling."