Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Sojaolieprijs hoger, maar blijft concurrerend

Maandag 12:06 uur - Alex Jurvillier

De prijs van sojaolie is de laatste maand iets gestegen. Met een plus van 1% in euro's en 2% in Amerikaanse dollars liep de prijs van het product in Argentinië, een belangrijke exporteur, op naar €820 per ton.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Commissie noteerde eind vorige week een gemiddelde sojaolieprijs die ditmaal het laagst zat van alle grote eetbare oliesoorten, dus van zowel palmolie, zonnebloemolie als raapzaadolie.

Sojaolie steeg in prijs in augustus, Bron: Europese Commissie

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft haar prognose voor de wereld sojaolieproductie voor komend marktjaar omhoog bijgesteld in de verwachting van september. Die staat nu op 65,54 miljoen ton tegenover de verwachting van 65,52 miljoen ton in augustus. De beginvoorraden zijn omhoog bijgesteld, evenals de eindvoorraden.

Amerikaanse voorraad lager ingeschat
In het laatste Wasde rapport van het USDA wordt de verwachting uitgesproken dat de eindvoorraad van Amerikaanse sojaolie voor marktjaar 2024/25 uitkomt op 1.787 miljoen pond (810,57 duizend ton).

Anderzijds wordt juist de Amerikaanse sojabonen eindvoorraad maand op maand lager ingeschat voor komend marktjaar bij de septemberverwachting. Dit zou komen door de combinatie van een onveranderde bonenverwerking, naast een onveranderde exporthoeveelheid, tegenover een lagere productieverwachting. Misschien is dat laatste waar de markt op reageert, waardoor de prijzen maand op maand wat zijn gestegen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden