Een tender uit Algerije vlak voor kerst zorgt voor leven op de tarwemarkt. Verder zijn analisten bezorgd over het aanbod van tarwe uit Rusland. Maïs en soja zaten in de lift door droogte in Argentinië.
Op de beurs in Parijs was twee dagen geen handel vanwege kerst. Het maartcontract tarwe op de Matif sloot afgelopen dinsdag op €231,25 per ton. De CBoT was gisteren wel open. Het maartcontract tarwe sloot gisteren 1,2% hoger naar $5.41 per bushel. Ook maïs pluste 1,2% en sloot op $4.53¾ per bushel. Soja deed het net iets beter dan de granen met een plus van 1,3% naar $9.88 per bushel.
Algerije bracht deze week nog wat leven op een verder vrij kalme graanmarkt. Staatsinkoper OAIC heeft volgens bronnen 630.000 ton tarwe gekocht in de tender die dinsdag sloot. OAIC maakt zelf geen details bekend over de tender. Volgens bronnen in de handel betaald Algerije circa $257 tot $258 per ton C&F (franco) betalen voor de tarwe. De vorige grote tender van Algerije was eind oktober. Toen werd 600.000 ton vastgelegd voor $263 C&F.
Tussen de acht bedrijven die tarwe verkocht, hebben in de tender zou ook een Franse graanhandelaar zitten. Dat is opvallend. Frankrijk is vanouds her een belangrijke leverancier van graan aan Algerije. De diplomatieke relaties tussen Frankrijk en Algerije is het afgelopen jaar behoorlijk bekoeld en in een eerdere tender sloot OAIC tarwe uit Frankrijk uit. Handelaren vermoeden dat een belangrijk deel van de tarwe in deze tender uit het Zwarte Zeegebied komt. Naast Oekraïne en Rusland worden ook Bulgarije en Roemenië genoemd als leveranciers.
Krap aanbod
Tegenvallers in Rusland zorgen volgens analisten voor een zekere vast ondertoon in de tarwe markt. De totale tarweoogst van Rusland wordt geraamd op 82 miljoen ton. In het grootste teeltregio van tarwe viel de oogst 2024 30% lager uit vergeleken met een jaar eerder. De lager opbrengst komt door vorst laat in het voorjaar gevolgd door een droge zomer.
Voor het seizoen 2025/26 verwacht het Russische ministerie van Landbouw 36,4 miljoen ton tarwe te exporteren. Dat is een forse stap terug ten opzichte van het huidige seizoen, waar het USDA rekent met een Russische export van 47 miljoen ton.
Droogte in Argentinië
Argentinië trekt de aandacht van de maïs en soja handel. In belangrijke teeltregio's van Argentinië is het droog en wordt de komende dagen geen regen voorspeld. Dat zou een nieuwe koopronde teweeg kunnen brengen volgens sommige analisten. Voor soja wordt de ruimte omhoog wel beperkt door aanbod uit Brazilië. Daar loopt het groeiseizoen wel redelijk voorspoedig en het duurt niet lang voor de combines de eerste soja dorsen. Conab verwacht dat Brazilië in seizoen 2024/25 105,5 miljoen ton soja te exporteren heeft.