Shutterstock

Nieuws FAO Food Index

Voedselprijzen stijgen over de gehele linie

Vandaag 12:00 uur - Alex Jurvillier

De wereldvoedselprijsindexen van de Wereldvoedselorganisatie FAO stegen in de maand september allemaal. Alle vijf de indexen, vlees, zuivel, graan, plantaardige olie en suiker, stegen maand op maand. De suikerprijsindex groeide het meest. De voedselprijsindex steeg naar 124.4 punten in september, van 120.7 punten in augustus. Een relatief forse stijging, in vergelijking met andere maanden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De algehele voedselprijsindex steeg naar 124.4 punten in september, van 120.7 punten in augustus. Een relatief forse stijging, in vergelijking met de voorgaande maanden.

Suiker
De suikerprijsindex steeg maand-op-maand met 10,4% tot een gemiddelde van 125.7 punten. De stijging is relatief fors, maar de index is in vergelijking met de 162.7 punten van september 2023 een stuk lager. Het waren volgens de FAO voornamelijk zorgen over de beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt komend seizoen. Voornamelijk droog weer en branden in Brazilië, 's werelds grootste producent, hebben daarvoor gezorgd. Ook zorgen over India, die de restricties om ethanol te produceren heeft versoepeld, geeft zorgen over de beschikbaarheid van suiker op de wereldmarkt, schrijft FAO. 

Plantaardige olie
De index voor plantaardige olie steeg naar gemiddeld 142.4 punten in september, 4,6% hoger dan vorige maand. FAO schrijft dat de hogere prijzen voor palm-, soja-, zonnebloem- en raapzaadolie de index stuwden. De palmolieprijzen stegen mede als gevolg van zorgen over een lager dan verwachte productie. Maar ook de sojaolieprijzen stegen iets. Dit als gevolg van een lager dan verwachte verwerking in Amerika.

Zuivel
De FAO index voor zuivel steeg naar gemiddeld 136.3 punten, een stijging maand op maand van 3.8%. Alle zuivelproducten zijn volgens de FAO gestegen in prijs, waarvan voornamelijk de volle melkpoederprijzen. Die stegen als gevolg van de sterke vraag van Azië. Ook de boterprijzen stegen. 

Vlees
De vleesprijsindex van de FAO steeg naar gemiddeld 119.6 punten in september, een stijging van 0,4% maand op maand. De stijging kwam voornamelijk als gevolg van hogere pluimveeveesprijzen, mede door van een sterke vraag van Brazilië, zo schrijft FAO.

Graan
De graanprijsindex steeg naar gemiddeld 113.5 punten, 3% hoger dan de maand ervoor. Het waren volgens FAO voornamelijk de zorgen over ongunstig weer bij belangrijke exporteurs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden