De suikerprijzen zijn verder onder druk komen te staan, mede als gevolg van gunstiger nieuws voor de Braziliaanse suikerrietteelt. De Europese bietenopbrengst is omhoog bijgesteld, maar de Nederlandse suikergigant Cosun verlaagde de opbrengst juist.
De neerwaarste druk op de internationale suikermarkt houdt aan. Na het weekend noteerde een ton suiker op de ICE beurs van New York $483,47, voor Londen was dat $555,50 per ton.
Mede de laatste cijfers van het Braziliaanse Unica spelen een rol in de druk op de suikerprijzen. In de eerste twee weken van oktober is er 8% meer suiker geproduceerd in de centraal zuidelijke regio van Brazilië, wat neerkomt op 2,44 miljoen ton suiker. Brazilië is de grootste producent ter wereld en daarmee van invloed op de wereldsuikerprijzen. Het Brussels suikeroverleg wijst over de huidige daling mede naar recente regenval in Brazilië. Anderzijds kan de regen roet in het eten gooien, daar dit de inzaai voor het komende seizoen kan vertragen. Ook schrijft het Comité over een hoger dan verwachte suiker(riet)opbrengst.
Deze week zoomen we verder in op de Europese bietenopbrengst. In de laatste JRC Mars Bulletin van de Europese Commissie bedroeg de opbrengstverwachting 75,4 ton per hectare, een toename van 1% ten opzichte van de septemberverwachting en 3% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.
Situatie in eigen land
Op 30 oktober publiceerde de Nederlandse suikerproducent Cosun over de stand van zaken betreffende de bietencampagne. Wortelopbrengst varieert van amper 30 tot meer dan 100 ton bieten per hectare. Dit mede als gevolg van de natte winter en dito voorjaar, schrijft Cosun. Ook de nagroei in de eerste periode van de campagne zou lager zijn geweest. De wortelopbrengstprognose is naar beneden bijgesteld met 2 ton, tot 76,5 ton bieten per hectare. Dat komt alsnog hoger uit dan de Europese prognose van de JRC Mars Bulletin, maar zij schatten de Nederlandse opbrengst specifiek op 82 ton per hectare.
De suikeropbrengst per hectare volgens Cosun is 12,5 ton per hectare, 0,3 ton suiker lager dan eerder verwacht en 1,3 ton onder het vijfjarig gemiddelde.
Frankrijk
Het Brussels suikercomité schrijft ook over de Franse bietenopbrengst. Ondanks de late inzaai lijkt deze met gemiddeld 83,5 ton per hectare meer op te brengen dan het vijfjarig gemiddelde. Het natte voorjaar en de hete droge zomer pakt waarschijnlijk wat minder erg uit.