Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensmarkt China van de leg door corona

17 Januari 2023 - Wouter Baan

De varkensprijzen in China zitten in een glijvlucht naar beneden. De snel oplopende coronabesmettingen in het Aziatische land remmen de vraag naar varkensvlees, maar dat is slechts een deel van de werkelijkheid.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toen eind vorig jaar de coronabesmettingen in China omhoog gierden, stortte de varkensprijs in veel provincies in elkaar. De prijsval zet in januari voort. Eind vorige week noteerde de gemiddelde Chinese varkensprijs 14,35 yuan per kilo, bijna de helft minder dan begin november op de top van de markt. De snelle prijsval komt door de oplaaiende coronapandemie, nu de Chinese regering onder druk van de bevolking de maatregelen versneld heeft losgelaten. Officieel heeft China 60.000 coronadoden gerapporteerd, maar het werkelijk aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. De Chinese overheid heeft bevestigd dat het aantal coronadoden fors hoger ligt dan eerder gemeld. De cijfers die internationale media hierover publiceren wisselen nogal.

De hoge besmettingsaantallen drukken om meerdere redenen de varkensprijs. Zo zal de vleesconsumptie lager liggen nu veel mensen ziek zijn. Het Chinees Nieuwjaar vindt komend weekend plaats. Doorgaans piekt de varkensvleesconsumptie dan, maar de piek ligt dit jaar vermoedelijk lager dan andere jaren. Ook zijn er slachterijmedewerkers ziek en worden er zodoende in China minder varkens geslacht, melden lokale marktanalisten. Het groeiende aanbod levende dieren drukt vanzelfsprekend de varkensprijs.

Vleesproductie flink toegenomen
Over het aanbod gesproken, dat is flink toegenomen. In 2022 groeide de productie met 4,6% tot 55,41 miljoen ton, zo maakte de Chinese statistiekdienst begin deze week bekend. Dit is het hoogste niveau sinds 2014, wat betekent dat de dip rondom Afrikaanse varkenspest definitief is overbrugd. De productiestijging is bovendien groter dan verwacht. Los van corona drukt dit de varkensprijzen. Wel zijn de Chinese cijfers aanzienlijk hoger dan prognoses van het Amerikaans landbouwministerie (USDA) dat de productie voor 2022 inschatte op 51 miljoen ton en voor 2023 een productie van 52 miljoen ton heeft gecalculeerd.

Aan de betrouwbaarheid van Chinese statistieken wordt soms getwijfeld, maar in dit geval is er geen aanleiding voor China om de productiestijging hoger over te laten komen. De fors gedaalde - en inmiddels niet meer kostendekkende - varkensprijzen zijn tegen het zere been van de regering van Xi Jinping. Zij zetten juist in op stabiele en kostendekkende varkensprijzen, om daarmee een stabiele vleesproductie te stimuleren. Dat zorgt dan weer voor betaalbare en stabiele vleesprijzen in supermarkten waar Chinezen veel waarde aan hechten.

Europese export stagneert
Regeringsambtenaren roepen slachterijen nu op om ruimere commerciële vleesvoorraden aan te houden. Indirect roepen ze dus op om meer te gaan slachten en daarmee de varkensprop weg te werken. Of de oproep gehoor vindt, zal moeten blijken. Voorlopig lijkt de richting op de Chinese varkensprijs neerwaarts te zijn. Daarmee worden Europese bijproducten relatief gezien duurder. Europese slachterijen laten weten dat de afzet naar China sinds enkele weken flink is teruggevallen. Op korte termijn zijn ze vaak somber over de afzetkansen. Mogelijk trekt de Chinese varkensvleesconsumptie weer aan nu de economie weer open is, maar dat is meer een zaak voor de langere termijn. In China zijn ze nu vooral bezig om corona zo snel mogelijk eronder te krijgen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden