Terwijl de Europese varkensvleesprijzen tot steeds grotere hoogte stijgen, neemt de prijs in de Verenigde Staten af. Door droogte in het westen van het land, wordt extra vee geslacht. Bovendien is de vraag op het moment relatief laag. In de winter koken Amerikanen thuis minder uitgebreid.
De prijs van de meeste Amerikaanse onderdelen namen medio februari met zo'n 2% af. De baconprijs ligt deze periode zelfs 4% lager. Hoewel alle vleesprijzen beginnen te dalen, is de neerwaartse trend van de varkensvleesprijs het duidelijkst. Het tijdstip dat varkens voor de slacht kunnen worden aangeboden, is flexibeler dan bij rund- en pluimvee.
De voornaamste reden voor de prijsdaling is droogte in het westen van de Verenigde Staten, waar veel vee wordt gehouden. Omdat veel varkenshouders extra vee naar de slacht brengen, is het aanbod behoorlijk hoog. Het is dan ook niet alleen waarschijnlijk dat de daling tijdelijk van aard is, maar ook dat de prijzen in de nabije toekomst toenemen. Het hogere aantal slachtingen in deze periode kan op de middellange termijn voor een lagere beschikbaarheid van vee zorgen.
Minder thuiskoken zorgt voor lagere vraag
Bovendien is er sprake van een seizoenseffect. In de winter eten Amerikanen thuis minder uitgebreid. Daardoor dalen de prijzen van producten die vaak door Amerikaanse thuiskoks worden gebruikt. Met name de prijzen van betaalbaar rundvlees en luxere varkensvleesonderdelen dalen in de winter. Daardoor wordt de Amerikaanse varkensvleesprijsop het moment dubbel geraakt.