Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt krapper door Chinese vraag

24 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De heropening van China biedt kansen voor rundvlees, zo concludeert de Rabobank in een recent rapport. Aangezien de zelfvoorzienende tegen de wens van de Chinese overheid in de afgelopen 20 jaar stevig is gedaald, zal de import vanuit het Aziatische land toenemen. De extra importen dreigen buitenproportioneel veel druk op de Europese en Amerikaanse markt te leggen, aangezien deze markten op het moment erg krap zijn. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De coronapandemie heeft de Chinese consumptie van rundvlees stevig geraakt, zo stelt de Rabobank in hun rapport. In China geldt rundvlees nog sterker als een luxe categorie dan in westerse landen. Daardoor wordt rundvlees voornamelijk in restaurants gegeten. Ook de thuisconsumptie van rundvlees is flink gedaald, zo constateert de bank. Dat is vooral het gevolg van de economische stagnatie. Door Covid is de Chinese economie veel minder hard gegroeid dan veracht. Met name de koopkracht van de armere Chinezen is afgenomen. Veel lage loonwerkers zijn namelijk niet in staat om vanuit huis te werken. Door de lagere koopkracht kozen veel Chinese met een kleine beurs voor goedkopere producten, zoals kip of soja.

Rundvlees groeit aan populariteit
Het is waarschijnlijk dat de consumptie onder groepen die rundvlees laten staan weer groeit. Door de opening van de Chinese markt groeit de industrie weer met rond de 5% per jaar en werknemers lopen niet het risico om lange periodes thuis te moeten blijven. Toch zit de meeste groei bij een andere groepen. Vooral onder gezinnen met een gemiddeld tot hoog inkomen en jongeren zal de rundvleesconsumptie groeien. De vleescategorie is in het Aziatische namelijk minder bekend dan in het westen. Traditioneel speelt rundvlees een relatief kleine rol in de Chinese keuken. Vooral varkensvlees was in China altijd geliefd, maar ook pluimvlees heeft al jaren een belangrijke rol.

Rundvlees groeit de laatste jaren echter in populariteit en jonger en rijkere consumenten zijn eerder geneigd om nieuwe producten uit te proberen. Onder deze groepen wordt rundvlees geroemd op het gebied van smaak, maar ook geloven jonge en rijke Chinezen dat Rundvlees gezonder is dan andere soorten vlees. Daarom verwacht de Rabobank dat vooral rundvlees in het luxesegment in China de komende jaren langzaam maar gestaag groeit.

Druk op de internationale markt
De groeiende Chinese vraag heeft duidelijke consequenties op de wereldmarkt. Met name in Europa en de Verenigde Staten zou de extra vraag uit China wel eens tot hogere prijzen kunnen leiden. Want op deze continenten staat het aanbod behoorlijk onder druk. Door droogte is de Amerikaanse rundveestapel tot het laagste niveau sinds 1962 gedaald. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat de rundvleesproductie met 6% afneemt. Ondertussen blijft ook de Europese markt krap door strengere milieuwetgeving.

Wel zou de herstart van de rundvleeshandel tussen Brazilië en China voor verlichting kunnen zorgen. De export vanuit Brazilië, China's belangrijkste handelspartner, ligt nog altijd stil. Door een uitbraak van gekkekoeienziekte (BSE) is de handel automatisch stilgelegd. China is de koper van ongeveer 62% van de Braziliaanse exporten. Op donderdag 23 kondigde China aan de handel met Brazilië per direct te hervatten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden