Shutterstock

Nieuws Vlees & eiwit

Tapp Coalitie: Vleesheffing nodig voor zorgkosten

11 April 2023 - Max van der Heijden

De Tapp Coalitie die zich inzet voor verduurzaming van de productie en consumptie van eiwitten, vindt dat vleeseters door middel van een heffing moeten opdraaien voor de zorgkosten die veroorzaakt worden door de overmatige consumptie van bewerkt en rood vlees. 

De Tapp (True Animal Protein Price) Coalitie lobbyt al een aantal jaar voor een heffing op vlees zodat de werkelijke kosten betaald worden, in eerste instantie met name voor klimaat en milieu, maar nu ook voor de zorgkosten. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van de Tapp Coalitie en de Vegetariërsbond blijkt dat overconsumptie van vlees jaarlijks €1,1 miljard aan ziektekosten veroorzaakt. Overmatige vleesconsumptie zorgt volgens de studie voor naar schatting 253.000 patiënten met diabetes, ruim 100.000 mensen met darmkanker en 20.000 patiënten met hart- en vaatziekten. 

Het onderzoek schat dat de gezondheidskosten voor rood vlees op €7,50 per kilo overconsumptie liggen. Voor bewerkt vlees gaat het om €4,30 per kilo. Met deze bedragen zou de kiloprijs ook stijgen als er een heffing wordt toegepast. De Tapp Coalitie noemt dit een conservatieve schatting, waarbij de gezondheidskosten bij de productie van vlees zoals besmettelijke dierziekten, stikstof en fijnstof niet zijn meegenomen. Ook de kosten van arbeidsverlies die gepaard gaan met ziekte zijn niet meegerekende, evenals gezondheidsproblemen door slechte bereiding van vlees.

Bij elkaar opgeteld zouden de milieu- en gezondheidskosten leiden tot een hogere kiloprijs van €13,20 voor rundvlees en €10,00 voor bewerkt vlees leiden, ongeveer een verdubbeling van de huidige prijs. 

De organisatie steunt een heffing op vlees en zuivel, maar dan gecombineerd met 0% btw en andere prijsverlagingen voor gezond en duurzaam voedsel. De organisatie wil een 40% hogere gemiddelde vleesprijs, waarbij boeren betaald krijgen voor vergroening en duurzaam voedsel een 0% btw-tarief krijgt en lage inkomens worden gecompenseerd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden