De Amerikaanse vleesexport vertoonde in maart een gemelleerd beeld. De uitvoer van varkensvlees maakte een sterke maand door. Ondertussen heeft de Amerikaanse rundvleesmarkt het echter een stuk moeilijker. Al lijkt het einde van de zwakke periode in zicht. Door economisch herstel in Azië vertoont de Amerikaanse export van Rundvlees naar Azië namelijk voorzichtige tekenen van herstel.
Volgens de US Meat Export Ferdation (USMEF) bleek maart zelfs de sterkste maand voor de varkensvleesexport sinds mei 2021. Het exportvolume steeg vergeleken met maart 2022 met 17%. In totaal exporteerde de VS 260.195 ton varkensvlees. De exportwaarde steeg met 18% tot $724 miljoen. In het eerste kwartaal van 2023 exporteerde de VS 14% meer dan het jaar ervoor. In absolute cijfers steeg de export tot 716,691 ton. De waarde van de export nam met $1,96 miljard, een toename van 15%.
De voornaamste reden voor het sterkere exportresultaat is het herstel van de vraag op de Aziatische markten nu de Coronapandemie definitief achter ons licht. Volgens de directeur van de USMEF Dan Halstrom plukt de Verenigde Staten de vruchten van de extra vraag omdat Amerikaanse varkensvleesprijzen gunstiger zijn dan de Europese prijzen. Door hogere standaarden op het gebied van diervriendelijkheid, voedselveiligheid en milieu zijn de vleesprijzen in de EU vrijwel altijd hoger dan in de Verenigde Staten. Op het moment profiteert de VS van een nog groter prijsverschil. Door een laag aanbod zijn de Europese prijzen van varkensvlees in 2023 flink gestegen.
Vraag komt uit verschillende regio's
Vooral de Chinese markt bleek belangrijk voor de Amerikaanse Varkensvleessector. Vergeleken met de zwakke maand maart in 2022 nam de export met 29% toe tot 134,881. De waarde van de export steeg met 26% tot $352,2 miljoen. Ook in Amerika's tweede kernmarkten steeg de export flink. In totaal nam de Mexicaanse import maar liefst 95.030 ton van de Amerikaanse varkensvleesexport voor hun rekening. Daarmee stijgt de uitvoer met maar liefst 15% ten opzichte van het jaar daarvoor. De waarde van de export steeg explosief met 31% tot $195,7 miljoen. De groei van de uitvoer richting Japan viel met 4% een stuk lager uit.
Opmerkelijk is dat de varkensvleesexport van de VS een zeer sterke stijging doormaakte in relatief onontgonnen markten. Zo steeg de export naar de Dominicaanse Republiek in maart met 87% tot 13,181 ton. De voornaamste reden voor de stijging is een toename van het toerisme na de covid-pandemie. Om de zelfde reden vonden ook sterke stijgingen plaats in andere midden Amerikaanse toeristische hotspots. In het Caribische gebied steeg de export met 63% tot 36,598 ton.
Daarnaast profiteert de Verenigde Staten van de versoepeling van importtarieven in verschillende landen. Om de inflatie te bestrijden versoepelde met name Aziatische landen hun importquota. Daardoor nam de export naar Zuid Korea toe met maar liefst 26% tot 19,054 ton. De uitvoer naar landen binnen de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties steeg in het eerste kwartaal met maar liefst 49% tot 13.960 ton.
Rundvlees presteert minder sterk
De resultaten van de Amerikaanse rundvleesexport blijken een stuk zwakker. Volgens de cijfers van USMEF bedroeg de export 120,495 ton, 5% minder dan vorig jaar. De waarde van de export kromp met 17% tot $892,6 miljoen. Hoewel de krimp behoorlijk sterk is, waren de resultaten iets sterker dan de rest van het kwartaal. In het eerste kwartaal van 2023 daalde de export met maar liefst 326,494 ton en de waarde van de export kromp met maar liefst 22% tot $2,35 miljard.
De lagere exportcijfers zijn het gevolg van minder compitetieve Amerikaanse rundvleesmarkt. Door droogte in de zomer en herfst van 2022 is de rundvleesstapel op het moment een stuk klein dan anders. Maar ook lage internationale vraag als gevolg van de inflatie zorgt voor teruglopende exporten. Toch is er volgens Halstrom goed nieuw voor de Amerikaanse rundvleessector. Nu vrijwel alle landen hun laatste coronamaatregelen hebben losgelaten, begint de vraag in Aziatische landen langzaam maar zeker te herstellen.
Aziatische rundvleesmarkt overwegend zwak
De import van Japan, Amerika's grootste importeur, nam in het eerste kwartaal met 4% af tot 69.280 ton. De relatief kleine daling brengt wel een prijs met zich mee. De waarde daalde met maar liefst 20% tot $473,9 miljoen. Ook de export richting Chinese valt lager uit. Het eerste kwartaal daalde de export richting het Aziatische land met 11% tot 55,112 ton. De waarde van de export daalde met maar liefst 18% tot $188,5 miljoen. Wel lijkt China een van de markten die op de korte termijn gaat stijgen. Door de versoepeling van de covid-maatregelen neemt met name de consumptie in de Horeca toe. In maart waren er al voorzichtige signalen van dit herstel. Die maand exporteerde de VS 21,211 ton rundvlees naar China, het sterkste resultaat sinds oktober 2022.
Ook op de Zuid-Koreaanse markt kreeg de Verenigde Staten in het eerste kwartaal met een daling van maar liefst 15% te maken. De waarde van de export kelderde met maar liefst 36% tot $505,3 miljoen. Al lijkt er ook op de Koreaanse markt sprake van herstel. In maart exporteerde de Verenigde Staten het meeste rundvlees 25.605 ton rundvlees, het grootste exportvolume in 10 maanden tijd.
Mexicaanse import stijgt
De Mexicaanse markt blijkt een vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot Amerika's andere kernmarkten zag de Verenigde Staten hun exporten naar Mexico namelijk toenemen. De hogere exporten zijn het gevolg van een sterke economie. Door een sterke peso is de koopkracht in van Mexicanen behoorlijk gestegen. Naar de Zuiderburen exporteerden de Verenigde Staten 17% extra. De waarde van de export steeg eveneens met 26% tot $97.3 miljoen.
Niet alleen de export naar Mexico steeg. In verschillende kleinere markten nam de import van Amerikaans rundvlees toe. Vooral de export van rundvlees naar Zuid-Afrika nam in rap tempo toe. De uitvoer steeg met maar liefst 184% tot 5,825 ton. Ook de Filipijnen blijft een groeimarkt. In maart nam de export met maar liefst 24% toe tot 1,492 ton.