De varkensvleesprijs bleef ook afgelopen weken stijgen. Door een laag slachtaanbod kozen slachterijen in Duitsland ervoor om hun slachtprijzen te verhogen. Toch lijkt een prijsluwere periode nabij.
De varkensvleesprijs is de laatste weken weer gestegen. Tussen week 22 en week 33 leek de varkensvleesprijs te stabiliseren bij een stand van €2,30 per kilo, zo blijkt uit de DCA-notering. Sinds week 24 zit de prijs echter weer in de lift. In die week steeg de prijs met vier cent en in week 25 noteerde de varkensvleesprijs drie cent hoger. Volgens de laatst beschikbare notering wordt varkensvlees op het moment voor €2,37 verhandeld.
Duitsland blijft de kar op de varkensmarkt trekken. Op het moment stijgt de Nederlandse varkensvleesprijs met de Duitse vleesprijs mee. Wel is er sprake van een vertraging van één week. De Nederlandse prijzen reageren namelijk op de Duitse. Omdat het Duitse varkensaanbod nog altijd laag is vergeleken met het aanbod, proberen Duitse slachterijen extra varkens aan te trekken. Om te voorkomen dat Nederlandse varkens massaal naar Duitsland worden geëxporteerd, zien Nederlandse slachterijen zich genoodzaakt om hun slachtprijzen te verhogen.
Ook in Nederland is het aanbod nog altijd niet ruim. Door de gebroken weken in april en mei viel het aantal slachtingen meerdere weken terug van rond de 300.000 varkens tot om en nabij de 250.0000 varkens. Volgens het laatst beschikbare cijfer is het slachtcijfer van 300.000 na de periode van gebroken weken niet meer gehaald. Volgens de meest recente data (uit week 23) bleef het slachtcijfers net onder de 288.000 varkens hangen. Dit heeft zijn weerslag op het vleesaanbod. Als gevolg van het lagere aantal slachtingen staan de varkensvleesvoorraden op een laag punt.
Prijsluwe periode
Het is onwaarschijnlijk dat de stijgingen nog langer doorzetten. De prijzen van varkensonderdelen zijn namelijk behoorlijk afgevlakt. Vorige week zagen we al dat de mutaties van de onderdelenprijzen terugliepen tot enkele centen. Deze week zijn de prijsmutatie verder verlaagd. Op de prijzen van varkenshazen na blijven alle prijzen ongewijzigd, zo blijkt uit de DCA varkensvlees monitor. Dit mag overigens niet verbazen. Toen de huidige warme periode startte, werd er veel gebarbecued. Nu het warme weer alweer meer dan een maand aanhoudt, hebben de meeste consumenten voorlopig er wel weer genoeg van gehad. Daardoor ligt het voor de hand dat de vraag naar varkensvlees daalt.
Overigens zal de vraag nog wel wat verder afnemen. Het vakantieseizoen staat weer voor de deur, dus op korte termijn vertrekken er binnenkort weer een hoop Nederlanders richting het Zuid-Europa. Daardoor daalt de vraag vanaf juli doorgaans met rond de 5% tot 10%.