Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt in de ban van naderende vakanties

6 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs is na twee weken van daling gestabiliseerd. De voornaamste reden voor de lagere rundvleesprijs is een lagere vraag als gevolg van de naderende vakantieperiode. De markt verwacht dat de prijs nog op zijn minst tot na de vakantie laag blijft. Daarnaast lijkt rundvleesgrootmacht Australië weer in gesprek over een handelsverdrag met de Europese Unie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rundvleesprijs is de laatste weken behoorlijk gedaald. In week 22 werd rundvlees voor €5,08 per kilo verhandeld. Tot week 25 daalde de prijs. Die week noteerde rundvlees €4,93. Sinds dien blijft de prijs stabiel.

Volgens ingewijden in de markt is de lagere rundvleesprijs vooral aan de vraagkant van de markt ontstaan. Handelaren geven aan dat rundvlees op het moment een stuk minder in trek is dan enkele weken geleden. Met name de verkoop van vleessnippers is op het moment zwak. Daarnaast letten consumenten met een Islamitische achtergrond ook meer op hun uitgaven. Het offerfeest is namelijk net achter de rug, waardoor veel moslims veel geld hebben uitgegeven aan voedsel.

Opvallend genoeg doen de luxe onderdelen van goedkopere runderen het nog altijd goed. Het lijkt erop dat consumenten door het goede weer nog altijd genieten van barbecues en diners op het terras. De verkoop van runderen van luxe rassen en kalveren loopt daarentegen moeizaam. Volgens ingewijden in de markt ligt deze trend in de lijn der verwachtingen. In deze periode van het jaar bezuinigen consumenten namelijk op hun eten om wat meer geld te hebben voor de vakantie. Daardoor wordt er vaak voor gekozen voor de luxe onderdelen van goedkopere vleesrassen.

Overigens zakt de vraag nog verder weg als de vakantieperiode echt van start gaat. Omdat veel consumenten naar Zuid-Europa trekken, daalt de vraag naar voedsel. Volgens ingewijden in de markt werken slachterijen op het moment al naar die vakantieperiode toe. Omdat het ongeveer drie weken duurt tot rundvlees optimaal gerijpt is, anticipeert de markt al op de lagere vraag van rond eind juli.

Ondanks de lagere prijs blijft het aanbod aan slachtrunderen hoog. Op de gebroken weken in april en mei na geven de laatst bekende slachtcijfers nog aan dat er minimaal 10.000 runderen per week geslacht werden. De vraag is echter of het slachtcijfer nog altijd zo hoog ligt. Het slachtcijfer loopt ongeveer twee weken achter en tussen week 23 en week 25 daalde het aantal slachtingen met vierhonderd runderen per week.  

Australië wil handelsverdrag
Daarnaast lijkt Australië de onderhandelingen over een handelsverdrag met de Europese Unie weer te hebben hervat, zo schrijft Reuters. In juni liepen eerdere onderhandelingen vast. Toegang tot de Europese markt voor rundvlees zou een van de voornaamste redenen voor Australië zijn om een handelsverdrag met de EU aan te gaan.

Met de deal wil Australië zijn exportmarkt diversifiëren. Australië bleek de afgelopen jaren voor export namelijk sterk afhankelijk te zijn geworden van de Chinese markt. Sinds Australië zich uitsprak voor een onderzoek naar de origine van het coronavirus in China weert het Aziatische land echter landbouwproducten uit Australië. China lijkt nog altijd niet bereid om de sancties in te trekken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden