Shutterstock

Nieuws Vlees & eiwit

Consumptie rundvlees daalt, varkensvlees gelijk

4 Oktober 2023 - Linda van Eekeres

Nederlanders hebben in 2022 minder vlees gegeten dan een jaar eerder en ook het minst sinds 2015. Gemiddeld bedroeg de consumptie vorig jaar 75 kilo. Dat is het karkasgewicht, de vuistregel is dat daarvan grofweg de helft echt gegeten wordt. In 2021 was de vleesconsumptie nog 76,1 kilo. Opvallend is dat de consumptie van varkensvlees gelijk bleef, terwijl rundvlees en pluimveevlees minder werden gegeten. Volgens Wageningen Economic Research (WUR) die het onderzoek deed in opdracht van Wakker Dier, is varkensvlees zich gedurende het 'inflatiejaar' 2022 meer gaan onderscheiden als een goedkoper alternatief.

In pre-coronajaar 2019 werd 77,8 kilo (karkasgewicht) aan vlees per persoon geconsumeerd. In coronajaar 2020 daalde dit naar 76 kilo, toen het laagste cijfer sinds 2015. Deze uitkomst betekent volgens de WUR-onderzoekers 'dat de 2022-cijfers verder afstand nemen van cijfers uit pre-coronajaren in plaats van ernaar terug te keren'. 

Hoge inflatie
Waar de lagere consumptiecijfers van 2020 en 2021 in verband werden gebracht met de beperkende coronamaatregelen die de nodige impact hadden op de vleesconsumptie buitenshuis, wijzen de onderzoekers voor het jaar 2022 op de hoge inflatie. "Vlees is niet in het minst getroffen door een hoog inflatiepercentage, met prijzen voor vlees die wel opliepen tot 18% hoger dan een jaar eerder", aldus het rapport. De prijzen van rund- en pluimveevlees zijn hoger opgestuwd door hogere kosten (veevoer, energie) dan de prijs van varkensvlees. De prijs van varkensvlees is weliswaar ook flink aan inflatie onderhevig, maar komt in 2022 lager uit dan rund- en pluimveevlees, stellen de onderzoekers. "In vergelijking met de jaren 2020 en 2021 is varkensvlees zich gedurende het 'inflatiejaar' 2022 meer gaan onderscheiden als een goedkoper alternatief."

Verhoudingen veranderen drastisch
"In het licht van de verkoopcijfers in het retailkanaal (supermarkten, slagers/poeliers) lijkt het er inderdaad op dat varkensvlees als aantrekkelijk alternatief te boek is komen te staan", aldus het rapport. De verhoudingen veranderen hiermee drastisch, concluderen de wetenschappers. "Stond een afname in de verkoop van vers varkensvlees in het retailkanaal voor de jaren 2019-2021 tegenover een toename in de verkoop van rund- en pluimveevlees, in 2022 daalt rundvlees het hardst in huishoudelijke consumptie, gevolgd door pluimveevlees. Varkensvlees heeft te maken met de kleinste terugloop in de verkoop aan huishoudens via het retailkanaal ten opzichte van 2021."

In 2022 werd per hoofd van de bevolking 36,3 kilo (karkasgewicht) varkensvlees geconsumeerd, 21,4 kilo pluimveevlees, 15 kilo rundvlees, 1,3 kilo kalfsvlees, 1 kilo schapen- en geitenvlees en 100 gram paardenvlees.

De cijfers laten een kleinere daling in de vleesconsumptie zien dan de in februari van dit jaar door het RIVM uitgebrachte Voedselconsumptiepeiling. "Individueel en op groepsniveau geven consumenten aan minder vlees te (willen) eten, maar op nationaal niveau zien we dit nog nauwelijks terug in de totale vleesconsumptiecijfers", aldus het rapport. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden